Bagdad: Krv pokvarila Obamino povlačenje

Izvor: Glas javnosti, 07.Mar.2010, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bagdad: Krv pokvarila Obamino povlačenje

BAGDAD - Najmanje 12 ljudi danas je poginulo, a osam ranjeno u eksploziji koja je uništila jednu zgradu u Bagdadu tokom održavanja parlamentarnih izbora u Iraku, koji se smatraju ključnim za stabilnost i dalji razvoj te ratom razorene zemlje. Nešto ranije, odjeknula je još jedna eksplozija u iračkoj prestonici, usmrtivši četiri osobe, preneo je Rojters. Bagdad je od jutros potreslo i nekoliko granata, koje su pale u blizini glasačkih mesta.

Vlada nacionalnog spasa je prošlost
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Predsednik Iraka Džalal Talabani je, u intervjuu za Bi-Bi-Si, međutim, izjavio da će njegova zemlja, umesto dosadašnje vlade nacionalnog spasa, konačno dobiti većinsku koaliciju. On je izbegao da govori o tome ko će je formirati, ali je najavio da se on lično nada da će biti ponovo izabran za šefa države.

Parlamentarni izbori, drugi posle vojne intervencije 2003, održavaju se uz velike mere bezbednosti. Raspoređeno je oko 200.000 pripadnika policije i bezbednosnih snaga zbog strahovanja od oružanih akcija pobunjenika.

Oko 20 miliona glasača, od 28 miliona Iračana, treba da izabere 321 člana parlamenta, između 600 kandidata, iza kojih stoji nekoliko desetina političkih stranaka i grupa, šiita, sunita, Kurda i drugih, okupljenih uglavnom u 12 velikih koalicija. Najviše izgleda na pobedu imaju savez Država zakona, na čijem je čelu dosadašnji premijer Nuri el Maliki, Iračka nacionalna alijansa inače bliska s Iranom, i koalicija Irakija, koju predvodi raniji predsednik vlade Ijad Alavi.

Iako je, u odnosu na glasanje 2005, u formiranju izbornih blokova ublažena podeljenost između sunita (vladajuće frakcije u vreme Sadama Huseina), većinskih šiita i Kurda, sektaštvo je i dalje izraženo. To potvrđuje zabrana kandidovanja simpatizerima Sadamove BAAS partije, zbog čega se sunitsko krilo vodeće vanstranačke koalicije povuklo iz izborne trke.

U više napada širom Iraka poslednjih nekoliko dana poginulo je najmanje 45 ljudi.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.