BP naftni gigant pristao da plati najvišu odštetu u istoriji SAD

Izvor: Press, 15.Nov.2012, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BP naftni gigant pristao da plati najvišu odštetu u istoriji SAD

Britanski naftni gigant BP PLC pristao je da plati novčanu kaznu od više milijardi dolara zbog izlivanje nafte u Meksičkom zalivu 2010, nedaleko od obale SAD, rekla je danas osoba upoznata sa nagodbom

To će biti najviše novčano obeštećenje u istoriji SAD.

Taj izvor, koji je tražio da ostane anoniman, rekla je da se dvojica zaposlenih kompanije BP suočavaju i sa optužbama za ubistvo iz nehata zbog pogibje 11 ljudi u eksploziji na naftnoj platformi Dipvoter Horajzon >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << koja je zatim izazvala izlivanje.

Kompanija BP izjasniće se kao kriva za ometanje pravde laganjem u Kongresu o količini nafte koja je istekla iz oštećene podvodne naftne bušotine.

Platforma Dipvoter Horajzon, koja se nalazila na 80 kilometara od obale američke savezne države Luizijane, potonula je posle eksplozije u aprilu 2010. Procenjuje se da je iz podvodne bušotine tada isteklo 206 miliona galona sirove nafte, što je izazvalo ekološku katastrofu.

Šteta koju je napravila kompanija BP daleko je nadmašila onu nastalu posle brodoloma tankera Ekson Valdez kod Aljaske 1989. godine.

Kompanija Ekson (Exxon) se tada sa vladom SAD pogodila da isplati milijardu dolara, što bi danas iznosilo 1,8 milijardi.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Britanci plaćaju najveću odštetu u istoriji SAD

Izvor: NaDlanu.com, 15.Nov.2012

Britanski naftni gigant BP PLC pristao je da plati novčanu kaznu od više milijardi dolara zbog izlivanje nafte u Meksičkom zalivu 2010, nedaleko od obale SAD, rekla je u četvrtak osoba upoznata sa nagodbom... To će biti najviše novčano obeštećenje u istoriji SAD.Taj izvor, koji je tražio da...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.