BBC: Rusija ubila Litvinjenka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BBC: Rusija ubila Litvinjenka

LONDON - Bivši ruski agent Aleksandar Litvinjenko ubijen je uz podršku ruske države, javio je BBC pozivajući se na neimenovane izvore iz britanske vlade.

"Postoje jake indikacije da se radilo o državnoj akciji", rekao je novinaru emisije "Njuznajt" jedan viši službenik bezbednosti.

Litvinjenko je bio oštar kritičar bivšeg ruskog predsednika Vladimira Putina, a umro je od posledica trovanja 2006.godine u Londonu. Britanski istražitelji za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ubistvo sumnjiče bivšeg agenta KGB-a Andreja Lugovoja, koji negira bilo kakvu umešanost u pomenuti slučaj.

BBC-u je rečeno da je unutrašnja ruska bezbednosna služba, FSB, pod Putinom imala mnogo više autonomije nego organizacije kojima se obično poveravaju špijunske operacije u inostranstvu.

"Mi snažno verujemo da je u slučaj Litvinjenko bila umešana država" rekao je anonimni izvor BBC-a.

BBC navodi da službenici britanske službe MI 5 veruju da su prošlog leta uspeli da osujete ubistvo još jednog ruskog disidenta, oligarha Borisa Berezovskog. Prema izvorima britanskog radija, incident sa Berezovskim je pokazao da "i dalje postoji spremnost FSB-a da razmišlja o operacijama protiv ljudi na Zapadu". Oni ukazuju da akcije protiv onih koji kritikuju rusku vladu u Britaniji imaju ozbiljne diplomatske posledice i kvare odnose dve zemlje.

Šef britanske MI 5 Džonatan Evans izrazio je u novembru zabrinutost što po okončanju "hladnog rata" nije došlo do smanjenja ruskih agenata koji deluju u Velikoj Britaniji. Prema procenama britanskih službi, u Britaniji ima oko 30 agenata koji deluju iz ruskih diplomatskih misija.

Britansko tužilaštvo je u maju 2007.godine zvanično zatražilo izručenje Lugovoja radi suđenja u Britaniji, što je Moskva odbila, jer bi ekstradicija bila protiv ruskog ustava.

Veruje se da je ovo pitanje pokrenuo i britanski premijer Gordon Braun tokom prvog susreta da ruskim predsednikom Dimitrijem Medvedevim tokom samita G-8 u Japanu, naveo je BBC.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.