Izvor: Blic, 22.Jun.2016, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BANDE EKSPLOATIŠU NAJMLAĐE Oko 300 dece širom Evrope primorano da krade

Holandska policija saopštila je danas da kriminalne bande u više evropskih zemalja, među kojima je i BiH, eksploatišu oko 300 dece i primoravaju ih na krađe i džeparenje.

Četiri takve mreže otkrivene su u Holandiji, Španiji, Austriji, Hrvatskoj i BiH, saopštila je policija.

Policijska operacija je počela pre godinu dana kada su istražitelji iz centralne stanice u Amsterdamu primetili da grupa djece džepari pod kontrolom odraslih.

Deca su odvedena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz škole kako bi krala iz prodavnica i džeparila, a vlasti veruju da su maloletne devojčice bile seksualno zlostavljane i da su zatrudnele.

Kada je policija u Barseloni 15. juna uhapsila par iz Istočne Evrope, pronašli su bebu i još petoro dece mlađe od 15 godina u užasnim uslovima, prenosi Bi-Bi-Si.

Deca pronađena u Barseloni vode se kao nestala u Holandiji, a iz tužilaštva saopštavaju da je to moderna vrsta ropstva.

Policija veruje da ova deca potiču iz siromašnih porodica iz BiH i drugih republika bivše Jugoslavije.

- Imam osećaj da je ovo samo vrh ledenog brega i da u Holandiji ima mnogo više dece koja su žrtve ovih bandi - rekao je tužilac Vorner Ten Kate.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.