Širom Evrope, bande primoravaju oko 300 dece da kradu

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Jun.2016, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širom Evrope, bande primoravaju oko 300 dece da kradu

Holandska policija je objavila da organizovane bande eksplatišu oko 300 dece širom Evrope, primoravajući ih da kradu najmanje 1.000 evra dnevno.

U policijskoj operaciji, razotkrivene su četiri mreže bandi u Holandiji, Austriji, Hrvatskoj i Bosni, saopštili su holadski policijski izvori.

Istraga je počela pre godinu dana kada je policija na glavnom železničoj stanici u Amsterdamu shvatila da maloletnici džepare pod kontrolom odraslih.

Prema pisanju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << BBC-ja, deca su odvedena iz škole sa zadatkom da kradu po prodavnicama i džepare, a za maloletne devojčice se sumnja da su seksualno zlostavljane zbog čega su neke i zatrudnele.

Španska policije je prilikom racije u Barseloni 15. juna, uhapsila par iz istočne Evrope, kod kojeg je pronađena jedna beba i još petoro dece mlađe od 15 godina. Ova deca se u Holandiji vode kao nestala, prenosi BBC. Tužilaštvo smatra ove slučajeve modernim tipom ropstva.

Očekuje se da će uhapšeni par biti izručen Holandiji. Oni su optuženi za trgovinu ljudima, korišćenje lažnog identiteta i sakrivanja maloletnika od nadležnih organa.

Policija veruje da su ta deca poreklom iz siromašnih porodica iz Bosne i drugih država bivše Jugoslavije, dok holandski mediji prenose da su  deca već prijavljena kao nestala iz centra za azilante na severoistoku Holandije.

"Imam osećaj da je ovo samo vrh ledenog brega, da u Holandiji ima mnogo više dece koja su žrtve ovih bandi", rekao je tužilac Vorner Ten Kate.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BANDE EKSPLOATIŠU NAJMLAĐE Oko 300 dece širom Evrope primorano da krade

Izvor: Blic, 22.Jun.2016

Holandska policija saopštila je danas da kriminalne bande u više evropskih zemalja, među kojima je i BiH, eksploatišu oko 300 dece i primoravaju ih na krađe i džeparenje...Četiri takve mreže otkrivene su u Holandiji, Španiji, Austriji, Hrvatskoj i BiH, saopštila je policija...Policijska operacija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.