Aušvic – mesto najvećeg stradanja i pomirenja

Izvor: RTS, 26.Jan.2020, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aušvic – mesto najvećeg stradanja i pomirenja

Sutra se obeležava 75. godišnjica oslobađanja koncentracionog logora u Aušvicu. Na Međunarodni dan sećanja na Holokaust 27. januara, u Aušvicu će se okupiti svetski lideri kako bi odali počast stradalima u logoru koji je oslobodila Crvena armija.
U Aušvicu će sutra doći preživeli logoraši – njih oko 200, sad uglavnom stogodišnjaka i stogodišnjakinja iz celog sveta. Njihovi potomci, ali i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << brojni svetski lideri među njima i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Brojni svetski lideri – predsednici, premijeri i pripadnici sukobljenih strana tokom Drugog svetskog rata doći će da odaju počast nastradalima, ali će na mestu najvećeg stradanja imati priliku da razgovaraju i o budućnosti Evrope.
Zategnuti odnosi između Moskve i Vrašave doveli su do toga da sutra zemlja koja je naslednica Sovjetskog Saveza, čija je Crvena armija oslobodila ovaj logor, neće biti predstavljena u Aušvicu na najvišem mogućem nivou već će predstavnik Rusije biti samo ambasador te zemlje u Poljskoj.
Jedna od spomen-soba u muzeju u Aušvicu je Jugoslovenska spomen-soba koja nije uređena od raspada Jugoslavije, pa će Borut Pahor, Andrej Plenković i Ana Brnabić imati priliku da razgovaraju i o tome.
U Aušvicu je tokom Drugog svetskog rata ubijeno više od milion i sto hiljada ljudi – blizu milion Jevreja, 75.000 Poljaka, 25.000 Roma i desetine hiljada drugih etničkih zajednica.
Nekada logor a sada najposećeniji muzej u Poljskoj, mesto je gde se posetioci direktno susreću s istorijom i njenim najsurovijim licem.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Uoči Dana sećanja na Holokaust: Ispovest stogodišnje Slovenke

Izvor: VOA, 27.Jan.2020, 01:02

Marija Frlan iz Slovenije u ponedeljak puni 100 godina, istog dana kada se obeležava 75 godina od oslobađanja koncentracionog logora Aušvic. Ona će se pridružiti ostalim preživelim logorašima na komemoraciji u Poljskoj. Frlan je bila u logoru Ravensbrik u severnoj Nemačkoj 1944-1945. godine. Frlan...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.