Australijski lekari razdvojili bliznakinje iz Bangladeša

Izvor: Blic, Tanjug, 17.Nov.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australijski lekari razdvojili bliznakinje iz Bangladeša

Australijski doktori uspešno su razdvojili bliznakinje iz Bangladeša, posle 27 sati operacije u kojoj je učestvovalo 16 lekara i medicinskih sestara.



Krišna i Trišna, koje će 22. decembra napuniti tri godine, rođene su sa sastavljenim glavama, a živele su u sirotištu u glavnom gradu Bangladeša Daki. Doktori su morali da razdvoje mozak i krvne sudove, a operacija je završena jutros, prenela je japanska novinska agencija Kjodo.

Načelnik hirurgije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u dečjoj bolnici u Melburnu Leo Donan izjavio je da je uspeh operacije "nadrealan", ali da devojčicima predstoji težak period.

"Videti ih kao odvojena ljudska bića predstavlja neverovatan trenutak", rekao je Donan.

Pre nego što budu prebačene na odeljenje za intezivnu negu, devojčice će biti podvrgnute rekonstruktivnoj operaciji.

Krišna i Trišna dovedene su u Australiju pre dve godine, uz pomoć australijske dobrotvorne organizacije za decu, koja pomaže deci kojoj je potrebna medicinska pomoć. Izvršni direktor te fondacije Margaret Smit kaže da je procedura bila veoma stresna za sve i da predstavlja veliki korak, ali da još ne žele previše da se uzbuđuju.

Kada su stigle u Australiju, život devojčica je bio u opasnosti, a pre konačnog razdvajana imale su nekoliko pripremnih operacija, preneo je BBC. Doktori su ranije procenjivali da postoji samo 25 odsto šanse da odvajanje bliznakinja bude uspešno, odnosno da bi jedna od sestara mogla da umre, a 50 odsto šanse da pretrpe oštećenje mozga.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.