Australija dobila 4. premijera u 2 godine

Izvor: VOA, 15.Sep.2015, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija dobila 4. premijera u 2 godine

Novi premijer Australije, Malkolm Turnbul danas je položio zakletvu, i postao četvrti lider te zemlje u nešto više od dve godine.

Turnbul je izbio na čelo Liberalne stranke posle iznenađujućeg glasanja unutar stranke u ponedeljak uveče, i tako zbacio dosadašnjeg premijera Tonija Ebota.

60-godišnji bivši bankar, advokat i novinar izjavio da je “pun optimizma” dok je išao na ceremoniju da položi zakletvu.

Novi australijski premijer obećao je >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << da će njegova vlada biti manje podeljenja nego za vreme prethodnog, konzervativnog Ebota, koji je danas rekao da će učiniti sve da tranzicija vlasti prođe što je moguće lakše.

Odlazeći lider je osudio paniku koju izazivaju istraživanja javnog mnjenja, što je dovelo do prebrzog smenjivanje u vrhu vlade i grozničave medijske kulture, koja, kako kaže “nagrađuje izdaju”.

Ebot je izabran u septembru 2013, a popularnost je počela da mu opada u poslednjih nekoliko meseci, zahvaljujući nizu curenja unutrašnjih informacija, nepopularnim budžetskim rezovima i nemogućnosti da podstakne ekonomski rast.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.