Australija: Devojka u karantinu zbog sumnje na ebolu

Izvor: 24sata, 26.Okt.2014, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija: Devojka u karantinu zbog sumnje na ebolu

Osamnaestogodišnja devojka, koja je pre 11 dana doputovala u Australiju sa još osam članova porodice iz Gvineje, smeštena je danas na bolničko odeljenje izolacije, gde je u toku njeno testiranje na ebolu pošto je noćas dobila temperaturu.

Ona je pre smeštanja u bolnicu bila u kućom karantinu u Brizbejnu, izjavila je glavni zvaničnik australijske države Kvinslend za zdravstvo Žanet Jang, prenosi AFP.

Devojka se sada nalazi u izolaciji u Kraljevskoj brizbejnskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << i ženskoj bolnici, a rezultati prvog testa na ebolu biće poznati sutra ujutro.

Drugi test će biti urađen za tri dana, rekla je Jangova, dodajući da pacijentkinja verovatno nema ebolu.

- Koliko znamo, ona nije bila u kontaktu ni sa kim ko ima virus ebole, ali je doputovala iz oblasti u kojoj je ovom bolešću inficiran priličan broj ljudi - objasnila je Jangova na konferenciji za novinare, ističući da devojka nije zdravstveni radnik.

Ona nije htela da kaže čije držvaljanstvo ima pacijentkinja, već je samo rekla da se trajno preselila u Australiju i da su vlasti obaveštene o dolasku njene porodice nekoliko dana pre leta kojim je doputovala.

- Ne postoji nikakav rizik za stanovnike Brizbejna zato što ona nije izlazila iz kuće niti je imala posetioce od kada je stigla u Brizbejn - kazala je Jangova, navodi AFP.

Ona je istakla da devojka nije imala nikakve druge simptome bolesti i da je problem povišene temperature "rešen".

- Ona verovatno nema ebolu zato što se ne seća da je došla u kontakt ni sa kim ko ima taj virus, ali je bila u oblasti u kojoj postoji znatan broj slučajeva tako da uvek postoji izvesna mogućnost da bude zaražena - objasnila je Jangova.

Ostali članovi porodice i dalje se nalaze u kućnom karantinu.

Jangova je kazala da se na posmatranju nalaze ukupno četiri porodice iz Gvineje, Liberije i Sijera Leonea, zemalja sa najvećim brojem obolelih.

Broj osoba inficiranih ebolom premašio je 10.000, a broj umrlih od ove bolesti dostigao je skoro 5.000, uglavnom u te tri zapadnoafričke zemlje.

U Australiji za sada nema potvrđenih slučajeva ebole.

Stopa smrtnosti u najnovijoj epidemiji iznosi 70 odsto, mada je u dve ranije epidemije bila čak 90 odsto.

Virus se prenosi direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima zaražene osobe.

Simptomi su temperatura, krvarenje i oštećenje centralnog nervnog sistema.

Bolest se prenosi sa divljih životinja, naročito sa jedne vrste slepog miša koji se hrani voćem i smatra se prirodnim staništem virusa ebole, a njegovo meso neki u zapadnoj Africi smatraju delikatesom.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.