Ašanin: Klinike se vraćaju u redovan sistem rada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2021, 10:59

Ašanin: Klinike se vraćaju u redovan sistem rada

Klinika za pulmologiju i Klinika za grudnu hirurgiju izašle su danas iz kovid sistema, a nekovid pacijente od sledeće nedelje počeće da prima i Klinika za plastičnu hirurgiju, izjavio je danas Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin.

On je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da je situacija u bolnicama bolja i da to daje mogućnost da neke bolnice izađu iz kovid sistema.

"Mi smo po planu Ministarstva zdravlja pre tri dana otpustili poslednje pacijente >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa Klinike za pulmologiju i Klinike za grudnu hirurgiju, onda je usledila dezinfekcija i mi od danas smo spremni za prijem nekovid pacijenata na tim klinikama", rekao je Ašanin.

Što se tiče Klinike za plastičnu hirurgiju, kaže, sada su u fazi dezinfekcije i početkom sledeće nedelje očekuju da će biti spremna za prijem nekovid pacijenata.

"Ove klinike su dale veliki doprinos u lečenju kovid pacijenata. Samo na Klinici za plućne bolesti i na Klinici za grudnu hirurgiju, koje su u dva navrata bile u kovid sistemu, one su zbrinule oko 1.800 kovid pacijenata koji su imali srednje teško i tešku kliničku sliku i uglavnom im je bio neophodan kiseonik", naveo je Ašanin.

Do sada je pet klinika Kliničkog centra Srbije bilo u kovid sistemu, pored ove tri i Klinika za infektivne bolesti i Klinika za kožne bolesti.

"One zajedno su do sada hospitalno lečile oko 5.000 kovid pacijenata", dodao je Ašanin.

On kaže da je u kovid bolnici u Batajnici, koja je takođe deo Kliničkog centra Srbije, do sada lečeno oko 2.070 pacijenata.

Prema nejgovim rečima, indikator situacije je to što se dešava u prijemno-trijažnoj ambulanti Infektivne klinike, odnosno koliko su oni pregledali pacijenata.

"Početkom decembra smo u toj prijemno-trijažnoj ambulanti za 24 sata imali preko 400 pregleda, ovih dana imamo oko 140-150 pregleda. Iz tog manjeg broja pregleda naravno ide i manji broj prijema i situacija je definitivno bolja u našim bolnicama", ističe Ašanin.

Ukazao je da su zaposleni Kliničkog centra Srbije dali ogroman doprinos, ne samo u lečenju kovid pacijenata, nego i nekovid.

"Mi smo jedina civilna bolnica u Beogradu koja prima nekovid pacijente, pored nas radi i VMA. U svim aspektima smo postigli ogromne rezultate. Sve vreme smo bili otvoreni za prijem ambulantnih pacijenata, za prijem pacijenata koji se leče u dnevnim bolnicama, to su uglavnom pacijenti sa malignim oboljenjima. Ostvarili smo 55.000 bolnički lečenih pacijenata i operisali više od 26.000 pacijenata", rekao je Ašanin.

Kroz Urgentni centar je za ovaj kovid period prošlo oko 130.000 pacijenata, a pruženo je više od 250.000 zdravstvenih usluga, rekao je Ašanin i dodao da je to povećanje za oko 40 odsto u odnosu na raniji period.

Kaže da su u određenim delovima morali da povećaju obim posla zato što kliničko bolnički centri zbrinjavaju samo kovid pacijente.

Naglašava da je u toku vakcinacija zdravstvenih radnika Kliničkog centra Srbije.

"Mi smo do sada uspeli da 'Fajzerovom' vakcinom vakcinišemo oko 1.500, ruskom vakcinom vakcinišemo još 800 ljudi, a danas počinjemo kineskom vakcinom i planiramo da vakcinišemo oko 200 naših zaposlenih", zaključio je Ašanin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.