Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Avg.2017, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arapska koalicija priznala da je greškom pogodila civile u Jemenu

Arapska koalicija pod komandom Saudijske Arabije koja deluje u Jemenu priznala je danas da je "greškom" pogodila civile tokom vazdušnog udara u Sani kada je poginulo 14 ljudi, navodi se u saopštenju.

Posle obavljenje istrage pokazalo se da je došlo to "tehničke greške", navodi se u saopštenju koalicije koje je objavila saudijska agencija SPA.

Koalicija žali zbog civilnih žrtava koje su kolateralna šteta i upućuje saučešće njihovim porodicama i bližnjim, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekao je portparol koalicije pukovnik Turki al Maliki.

U tom vazdušnom udaru meta su bile dve zgrade u Fadž Atanu, stambenoj četvrti u južnom delu glavnog grada Jemena, Sane, koji je od 2014. pod kontrolom Huti pobunjenika.

Arapska koalicija počela je u martu 2015. intervenciju u Jemenu da podrži vladine snage naspram Huti pobunjenika. Koalicija je optužila Hute da su postavili komandni i komunikacioni centar u središte te stambene četvrti da bi iskoristila civile kao ljudski štit.

Civili plaćaju veliku cenu u ratu u kojima su suprotstavljene snage predsednika Abd Rabo Mansur Hadija, koga podržava arapska koalicija, i Huti pobunjenika, povezanih sa pristalicama bivšeg jemenskog predsednika Alija Abdalaha Saleha.

Arapska koalicija više puta je optužena da je ubila civile tokom svojih vazdušnih udara.

Koalicija je već ranije priznala "greške" kada su stradali civili, kao kada je izvršen napad na pogrebnu povorku u Sani u oktobru 2016. kada je bilo više od 140 mrtvih.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Arapska koalicija priznala da je greškom pogodila civile u Jemenu

Izvor: Blic, 27.Avg.2017, 00:28

Arapska koalicija pod komandom Saudijske Arabije koja deluje u Jemenu priznala je danas da je "greškom" pogodila civile tokom vazdušnog udara u Sani kada je poginulo 14 ljudi, navodi se u saopštenju...Posle obavljenje istrage pokazalo se da je došlo to "tehničke greške", navodi se u saopštenju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.