Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jul.2020, 12:04

Apel zvaničnika SAD Izraelu da pruži šansu palestinskoj državi

Sjedinjenje Američke Države (SAD) zatražile su od premijera Izraela Benjamina Netanjahua da očuva izglede za stvaranje države Palestine dok razmatra aneksiju Zapadne obale, izjavio je Dejvid Šenker, američki diplomata zadužen za Bliski istok.

Netanjahuova vlada je najavljivala da bi unilateralna aneksija 30 odsto okupirane Zapadne obale mogla početi 1. jula u skladu sa bliskoistočnim planom predsednika SAD Donalda Trampa.

Trampov plan takođe predviđa nezavisnu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << palestinsku državu iako bi bila demilitarizovana i njen glavni grad ne bi bio istočni Jerusalim, čemu teže Palestinci.

Šenker je rekao da je Netanjahu suočen sa pritiskom unutar Izraela i da neke od njegovih pristalica "žele aneksiju ali nisu preterano oduševljene (Trampovom) vizijom mira koja poziva takođe na palestinsku državu", rekao je sinoć Šenker, kako prenosi Frans pres.

"Tako da mi pozivamo Izraelce da ne učine ništa što će isključiti primenu vizije", rekao je američki zvaničnik, dodavši da nije siguran da li će Netanjahu ostvariti svoju nameru dok procenjuje posledice koje bi mogla da ima.

"Ne bi me iznenadilo ako ne budemo videli ništa, ali mislim da bi premijer voleo da uradi nešto", rekao je Šenker.

Trampova adminstracija je javno rekla da je na Izraelu da odluči o aneksiji ali je nezvanično mnogo uzdržanija.

Šenker je rekao da je Izrael svestan pretnje posledicama od strane evropskih sila, kao i oštrog protivljenja prijateljskih arapskih zemalja.

Palestinska uprava je odbacila Trampov plan, optužujući administraciju da je pristrasna i da pokušava da kupi Palestince obećavajući buduće investicije.

U međuvremenu je uticajni američki komentator Piter Beinart izazvao šok podržavši ideju o demokratskom entitetu Jevreja i Palestinaca koji žive s jednakim pravima između reke Jordan i Sredozemnog mora, tvrdeći da rešenje sukoba po modelu dve države nije više moguće, preneo je Asošiejted pres.

On je podsetio na čitave decenije neuspešnih nastojanja evropskih i diplomata SAD, te izraelskih lidera koja su, kako veruje, podrili ideju da je osnivanje nezavisne države Palestine uz Izrael najbolji put do mira.

Beinart navodi da je posle decenija širenja jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji i predloga kakav je Trampov bliskoistočni mirovni plan, koji su nudili Plestincima sve manje i manje zemlje, stvaranje održive države Palestine nemoguće.

Rezultat je, kako on kaže, de fakto binacionalna država u kojoj Izraelci imaju osnovna prava, a milioni Palestinaca nemaju i da je vreme da liberalni cionisti poput njega napuste cilj jevrejsko palestinskog odvajanja i prihvate jevrejsko palestinsku jednakost.

Beinart je popularan među mlađim američkim Jevrejima koji su kritičniji prema politici Izraela od svojih roditelja.

Promena njegovog stava izazvala je zemljotres u jevrejsko američkom svetu gde je podrška Izraelu jednoglasna čak i među oštrim kritičarima Netanjahuove čvrstorukaške vlade.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.