Anđa Gaši najlepša Romkinja u Crnoj Gori

Izvor: Kurir, 10.Apr.2012, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anđa Gaši najlepša Romkinja u Crnoj Gori

PODGORICA - U Nikšiću je po prvi put u Crnoj Gori održan prvi Romski bal, a u okviru te manifestacije izbor za najljepšu Romkinju. Organizatori se nadaju da će ta manifestacija postati tradicionalna.

Po uzoru na druge države gde je to tradicija, u Nikšiću je povodom Svetskog dana Roma održan prvi Romski bal u Crnoj Gori, u organizaciji NVO sektora i uz podršku Fonda za manjine.

U ime organizatora goste i sve prisutne pozdravio je Mirsad Muratović.

"Dobro >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << došli na prvi Romski bal u Crnoj Gori. Želim da vas informišem da od ove godine pa svake naredne romski bal biće organizovan od strane Koalicije NVO "Romski forum za integracije". Tako ćemo Romski bal preseliti i na ove naše prostore na način kako se to izvodi u celom svetu", pozdravio je prisutne Muratović, prenosi Radio Slobodna Evropa .

Uz pesmu i igru birala se i najlepša Romkinja u Crnoj Gori. Od 14 devojaka u jakoj konkurenciji tu titulu je za 2012. godinu odnela 16 godišnja učenica iz Podgorice Anđa Gaši.

​​"Živimo nikako. Ovo je prvi dan da sam ja obučena kako bi trebalo. Ja u ovaj isti hotel često dolazim i prosim ovde gde je danas ovo slavlje. Prosim za moju decu ovde kada se organizuju svadbe. Niko ne dolazi da te vidi. Imam 7 dece i oni idu u školu jer ja volim da moja deca idu u školu ali nemam uslova da ih tamo pošaljem da nisu glibava i u dronjcima. Ja znam šta je čisto, ali nemam uslova da im to obezbedim. A i maltretiraju nas svuda, govore nam "Marš cigani"," kaže Šeribana.

Da su Romi najugroženiji u Crnoj Gori potvrdio je i zamenik Ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić, koji je bio na romskom balu.

"Ja bih stvarno bio maliciozan kada bih rekao da nema diskriminacije, jer ni crnogorsko društvo nije imuno na diskriminaciju, a po našim istraživanjima iz juna prošle godine Romi su na žalost na prvom mestu kada je u pitanju diskriminacija. Znači, i po percepciji građana Crne Gore Romi su najdiskriminisanija zajednica u Crnoj Gori, a najuočljivije je to kod zapošljavanja", navodi Delić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.