Analitičari: Dve kolone u Vukovaru - sramota za državu

Izvor: Press, 18.Nov.2013, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari: Dve kolone u Vukovaru - sramota za državu

Istoričar Ivo Banac ocenio je da povlačenje državog vrha iz Kolone sećanja u Vukovaru predstavlja značajan poraz njihove strane.
“Podvili su rep i vratili u Zagreb”, kaže Banac koji smatra da to pokazuje da je poražena linija koju su oni sprovodili u Vukovaru poslednjih nekoliko meseci.
On je rekao i da nije primetio da su predsednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsednik Hrvatskog sabora Josip Leko sa članovima vlade u Vukovaru bili sprečeni u dolasku na >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << odredište. Tačnije bi bilo reći, dodao je da su “odlučili da se ne suprodstavljaju golemoj većini prisutnoj u većoj koloni” koju su činili branitelji.
Njegov kolega Davor Pauković rekao je da je današnji dan u Vukovaru samo nastavak onoga što se u tom gradu događa poslednjih meseci, iako su neki najavljivali da na Dan sećanja na žrtvu Vukovara neće stvarati podele. Žalosnim smatra da podele postoje i na taj dan ocenivši to posledicom neuspeha politike suživota u Vukovaru.
Politolog Anđelko Milardović rekao je Hini da su dve kolone sećanja u Vukovaru sramota za hrvatsko društvo i državu te da se danas pokazala sva dubina podela u hrvatskom društvu.
"Kome to ide na ruku, ko instrumentalizuje i ko upravlja tim podelama", upitao se i dodao da hitno treba zaustaviti sve radikalizme u društvu - one iz opozicije i parlamentarne i vanparlamentarne.
Zapitavši se kakvu sliku je Hrvatska sama o sebi poslala u svet, Milardović je konstatovao da su se, bar jedan dan u godini, svi mogli okupiti oko neke proklamovane vrednosti.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.