Dve kolone za Dan sećanja, Gotovina na čelu vukovarske Hrvatske

Izvor: Blic, 18.Nov.2013, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve kolone za Dan sećanja, Gotovina na čelu "vukovarske Hrvatske"

Dan sećanja na vukovarsku žrtvu, odnosno dan kada je pao Vukovar ipak se obeležava u dve kolone - u jednoj, koja je predviđena vladinim protokolom su predsednik Ivo Josipović, predsednik Sabora Josip Leko i premijer Zoran Milanović, a u drugoj pripadnici veterana okupljenih oko “Stožera (štaba) za odbranu hrvatskog Vukovara”, na čijem čelu je general Ante Gotovina.

Podela u dve kolone je posledica višenedeljnih sukoba između vukovarskih veterana sa policijom i njihovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protivljenja uvođenju dvojezičnosti u taj grad.

Nakon kraćeg umetničkog programa u krugu Opšte bolnice formirana je kolona koja će u mimohodu proći put dug 5,5 kilometara da Memorijalnog groblja branitelja.

Drugu kolonu su formirani veterani koji nisu prisustvovali umetničkom programu u krugu bolnice pod nazivom “Vukovar, mesto posebnog pijeteta”.

Ovakvu situaciju predsednik Ivo Josipović nije želeo posebno da komentariše. On je kratko novinarima rekao da je najvažnije “da su svi danas ovde, i da se prisetimo onih koji su dali najveću žrtvu za slobodu. Stvar je svakoga na koji način će to obeležiti”.

U Vukovaru je i delegacija Srpskog narodnog veća (SNV), predvođena predsednikom Miloradom Pupovcem, koje je najavilo da će položiti vence za sve vukovarske žrtve, Hrvate i Srbe, koji su stradali u ratnim danima 1991. godine.

Venac će položiti na Memorijalnom groblju u Vukovaru, spomen obilježju na Ovčari i na obali Dunava za stradale Vukovarce srpske nacionalnosti.

U gradu je je uočljivo prisustvo policije. Prema podacima vukovarske policije, na obezbeđenju je angažovano 250 policijskih službenika, a za obezbeđivanje javnoga reda i mira zaduženo je i 150 redara, članova vukovarskih braniteljskih udruženja.

Iako su najavljivali kako će na Dan sećanja na žrtvu Vukovara biti samo jedna kolona, sat vremena pre početka službenog protokola, postalo je jasno da će kolona biti podeljena.

Naime, prema protokolu koji su osmislili branitelji predvođeni “Stožerom (štabom) za obranu hrvatskog Vukovara”, formirana je druga kolona koju su nazvali kolonom “vukovarske Hrvatske” kojoj su se priključili generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak.

Hrvatski mediji podsećaju da je u Vukovaru svih godina do sada na današnji dan formirana samo jedna kolona sećanja, ali da su ove godine podele očito dovele do neželjene situacije u kojoj tako u prvi plan izbijaju nesuglasice i problemi, a ne žrtve Vukovara.

Podelom na dve kolone, vukovarski branitelji koji su, pored Rimokatoličke crkve, najžešći protivnici uvođenja srpskog jezika i ćiriličnog pisma kao službeni jezik u Vukovaru, ostvarili su svoju najavu o tome da će se danas jasno videti šta je “vukovarska” a šta “nevukovarska Hrvatska”.

Dan sećanja obeležava se ove godine u atmosferi višenedeljnih tenzija zbog protivljenja uvođenju dvojezičnosti u tom gradu, gde su protivnici ćirilice juče počeli da prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma o upotrebi manjinskog jezika i pisma.

22 godine od ulaska JNA u Vukovar

Na današnji dan pre 22 godine, jedinice JNA ušle su u hrvatski grad Vukovar, čime su okončane tromesečne borbe u kojima su poginule hiljade ljudi, a gotovo čitav grad je razrušen.

Ratni sukobi u Vukovaru počeli su 13. avgusta 1991, a ovo je bio prvi grad iz kojeg su borbom potisnute hrvatske snage. Borbe za Vukovar trajale su 86 dana, a u njima je, kako se procenjuje, poginulo između 3.000 i 5.000 ljudi, uglavnom civila. U sukobima je razrušeno 90 odsto grada.

U opsadi Vukovara učestvovalo je oko 30.000 vojnika JNA i veliki broj pripadnika teritorijane odbrane i paravojnih snaga, dok su hrvatske snage, prema procenama, najpre brojale 1.800 ljudi, ali su vremenom bitno narasle.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gotovina u Vukovaru: Domovinski rat je istorija

Izvor: Mondo, 18.Nov.2013

Dan sećanja na vukovarsku žrtvu, odnosno dan kada je pao Vukovar se obeležava u dve kolone - jedna koja je..

Nastavak na Mondo...

Milanović: Ovo nije podjela, nego obična podvala

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Nov.2013, 11:16

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović izjavio je sinoć kako sprječavanje pristupa državnome vrhu u vukovarsku Kolonu sjećanja nije nikakva podjela, već politička podvala i opstrukcija ljudi koji ne predstavljaju nikoga, te poručio da ne odustaje od zakona o uvođenju dvojezičnosti...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.