Amerikanci tvrde da su uhapsili kineskog špijuna

Izvor: RTS, 30.Sep.2019, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci tvrde da su uhapsili kineskog špijuna

Američki državljanin kineskog porekla Edvard Peng uhapšen je u okolini San Franciska zbog sumnje da je radio kao kineski špijun.
Pedesetšestogodišnji Edvard Peng je radio kao turistički vodič, a istovremeno je kao agent kineskoj vladi dostavljao poverljiv materijal o američkoj nacionalnoj bezbednosti od 2015. do 2018. godine, prenosi Rojters.
On je priveden u petak u Hejvordu u Kaliforniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštilo je federalno tužilaštvo.
Peng nije optužen da je pribavljao poverljive infoamcije od predstavnika američkih vlasti, već da je bio kurir koji je od oktobra 2015. do juna 2018. dostavljao novac na "mestima isporuke" u hotelskim sobama po američkim gradovima i sakupljao digitalne kartice sa podacima.
Potom je, navodno, putovao u Peking i kartice sa podacima isporučivao svojim kontaktima u Kini.    
Prilikom saslušanja, sudija je odbio Pengovo puštanje uz kauciju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

ODALI GA OVI SNIMCI: Amerikanci uhapsili kineskog špijuna! Radio kao turistički vodič, a zapravo prenosio poverljive informacije (VIDEO)

Izvor: Kurir, 30.Sep.2019

Američki državljanin kineskog porekla Suehua "Edvard" Peng uhapšen je u okolini San Franciska zbog sumnje da je radio kao kineski špijun.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.