Amerika usvaja novi zakon o kontroli oružja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2022, 17:05

Amerika usvaja novi zakon o kontroli oružja

Američki Senat usvojio je zakon o kontroli oružja - najznačajniji zakon o vatrenom oružju u skoro 30 godina, a u glasanju u gornjem domu Kongresa demokratama se pridružilo 15 republikanaca, pa je ta mera usvojena sa 65 glasova za i 33 protiv, javlja danas Bi-Bi-Si.

Ta mera usledila je posle masovne pucnjave u supermarketu u Bafalu u Njujorku u maju i u osnovnoj školi u Juvaldeu u Teksasu, u kojima je poginula 31 osoba.

Zakon će sada morati da prođe u Predstavničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << domu pre nego što ga predsednik Bajden potpiše kao novi zakon, navodi Bi-Bi-Si.

U saopštenju objavljenom nakon glasanja, Bajden je pozvao članove Predstavničkog doma da "brzo glasaju o tom dvopartijskom zakonu" i pošalju mu ga "na sto".

Bajden je ocenio da je dvopartijskom saglasnošću u Konresu, "posle 28 godina neaktivnosti" uvažen apel porodica širom zemlje usvajanjem zakone koji treba da se pozabavi "pošastima oružanog nasilja u zajednici“.

"Porodice u Uvaldeu i Bafalu - i previše tragičnih pucnjava ranije - zahtevale su akciju. I večeras smo reagovali", naglasio je predsednik Sjedinjenih Država.

Zakonom se države podstiču da policijske dosijee maloletnika pošalju u Nacionalni sistem za proveru kriminalne prošlosti pojedinca.

U predlogu zakona se, uz ograničenja i strože provere pri prodaji oružja, navodi da će federalna vlada izdvojiti milione dolara za brigu o mentalnom zdravlju građana, poboljšavanje bezbednosti u školama i programe za psihološke krizne intervencije.

Poslednji opsežniji federalni zakon koji se odnosio na bezbednost oružja usvojen je 1994. godine, podseća Bi-Bi-Si.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

AMERIKA USVOJILA ZAKON O KONTROLI ORUŽJA! Više neće biti masovnih masakara, uvode se OZBILJNE provere!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jun.2022

Novo iznenađenje za milione Amerikanaca posle odluke o zabrani abortusa..SAD usvojile dvopartijski zakon o kontroli oružja. SAD su usvojile svoj prvi veliki zakon o bezbednosti oružja nakon decenija dugih rasprava o tom pitanju, a okidač su bile poslednje pucnjave sa visokom stopom smrtnosti...Američki...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.