Amerika priznaje Jerusalim kao prestonicu Izraela? Palestina: Svet bi onda platio cenu

Izvor: BKTV News, 03.Dec.2017, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika priznaje Jerusalim kao prestonicu Izraela? Palestina: Svet bi onda platio cenu

Palestinski predsednik Mahmud Abas upozorio je danas da bi američko priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela ugrozilo mirovni proces na Bliskom istoku.

"Svaki američki korak povezan sa priznanjem Jerusalima kao prestonice Izraela, ili premeštanje Ambasade SAD u Jerusalim, predstavlja pretnju budućnosti mirovnog procesa i neprihvatljiv je za Palestince, Arape i međunarodnu zajednicu", rekao je Abas obraćajući se grupi arapskih poslanika iz Izraela.

 Abasovi >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << komentari usledii su nakon što su američki zvaničnici saopštili da predsednik SAD Donald Tramp razmatra da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.FOTO: AP Photo/Andrew Harnik

Trampov zet i visoki savetnik Džerad Kušner tvrdi, ipak, da Tramp nije još odlučio da li će priznati Jerusalim kao prestonicu Izraela niti da li će sada nastaviti s premeštanjem američke ambasade iz Tel Aviva u taj grad.

Kušner tvrdi da Tramp još razmatra opcije koje ima.

Savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa upozorio je juče SAD da ne priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, navodeći da ako bi Tramp to učinio, to bi značilo "potpunu destrukciju mirovnog procesa".

Report: #US to Recognize #Jerusalem as #Israel’s Capital, #Palestinians Threaten #Violence https://t.co/Fna8RUfgH1

"Svet će platiti cenu za bilo kakvu promenu u statusu Jerusalima", rekao je Habaš, u prisustvu Abasa.

FOTO: Wikimedia

Izrael smatra Jerusalim svojom prestonicom, čemu se skoro ceo svet protivi navodeći da bi njegov status trebalo da bude određen u mirovnim pregovorima sa Palestincima.

Palestinci gledaju na istočni deo grada kao svoju buduću prestonicu.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Abas:Promena statusa Jerusalima bi ugrozila mirovni proces

Izvor: B92, 03.Dec.2017

Američko priznanje Jerusalima kao prestonice Izraela ugrozilo bi mirovne napore Bele kuće na Bliskom istoku, upozorio je palestinski predsednik Mahmud Abas..."Svaki američki korak povezan sa priznanjem Jerusalima kao prestonice Izraela, ili premeštanje Ambasade SAD u Jerusalim, predstavlja pretnju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.