Američki terenci u rukama džihadista postali najveća mora Iraka

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jun.2015, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki terenci u rukama džihadista postali najveća mora Iraka

Više od dve trećine američkih terenskih vozila "hamvi" koje su SAD dale iračkoj vojsci kako bi se bolje borila protiv Islamske države završilo je u rukama tih terorista. Islamisti nisu gubili vreme i "hamvije" su pretvorili u najsmrtonosnije i najkošmarnije oružje: auto bombe.

Prema Hajderu al Abadiju, premijeru Iraka, Islamska država kontroliše oko 2.300 ovih oklopnih vozila. Većina "hamvija" je zauzeta u u junu prošle godine kada su džihadisti zauzeli irački grad >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Mosul.

Pored toga što se koriste u napadima na iračke snage, ova vozila su poslata i preko granice u Siriju kako bi pomogla Islamskoj državi u utvrđivanju tamošnjih položaja. Američka vojska je napravila ova vozila sa posebnom namenom da nose velike terete i manje artiljerijsko naoružanje, što su islamistima bile odlične osobine za pretvaranje "hamvija" u auto bombe.

- Jednostavan je razlog zbog čega islamisti koriste "hamvije" i druga oklopna vozila kao kotrljajuće bombe. Njihov oklop sprečava one koji se brane da ubiju vozača pre nego što teret eksplodira, a kapacitet ovih vozila da prenosi ogromne količine tereta znači da Islamska država može da ponekad napakuje tomu ekploziva - piše američki "Forin polisi"

Islamska država je koristila "hamvije" natovarene bombama u talasu samoubilačkih bombaških napada širom Sirije i Iraka, ciljajući strateška mesta poput sirijskih vojnih baza i iračke pokrajinske prestonice Ramadija, koja je pala u ruke džihadista krajem maja. Kurdi su sve više zabrinuti da i kod njih islamisti ne pokrenu takve napade.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.