Američki komandant: Vođa ID se izgleda krije u dolini Eufrata

Izvor: RTS, 31.Avg.2017, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki komandant: Vođa ID se izgleda krije u dolini Eufrata

Komandant američkih snaga koje se bore protiv Islamske države u Iraku i Siriji general pukovnik Stiven Taunsend veruje da je glavni vođa ekstremista Abu Bakr el Bagdadi živ i da se krije u dolini Eufrata, prenosi AP.
Agencija navodi da je to u suprotnosti sa tvrdnjama Rusije da postoji "velika verovatnoća" da su El Bagdadija ruske snage ubile >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u vazdušnom napadu na obodu sirijskog grada Rake u maju ove godine.

Stiven Taunsend je novinarima u Pentagonu u živom uključenju iz iračke prestonice Bagdada rekao da je video "neke indikatore u obaveštajnim kanalima" da je El Bagdadi i dalje živ i da se krije u dolini u srednjem toku reke Eufrat, prenosi AFP.
Dodao je da američke snage aktivno tragaju za vođom Islamske države i da će ga, ukoliko ga pronađu, verovatno pre ubiti nego pokušati da ga zarobe.
"Mi tragamo za njim svakog dana. Ja ne mislim da je El Bagdadi mrtav", rekao je Taunsend.
Priznao je da "nema pojma" gde se vođa ekstremista tačno nalazi, ali da veruje da je El Bagdadi zajedno sa mnogim drugim vojnicima Islamske države pobegao u region srednjeg toka Eufrata koji se prostire od Sirije do Iraka, nakon što su koalicione trupe na čelu sa SAD i lokalne snage izvele napade na bastione islamista Mosul, Raku i Tal Afar.
AFP podseća da SAD za El Bagdadijevu glavu nude 25 miliona dolara i da on već više od šest godina uspeva da izbegne hvatanje, prenosi Tanjug.
Rusko Ministarstvo odbrane je sredinom juna saopštilo da su, prema preliminarnim podacima, vođa Islamske države i oko 300 boraca te grupe ubijeni u ruskom vazdušnom napadu u Siriji krajem maja, prenosi Beta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.