Američki general: Talibani nisu ispunili uslove za povlačenje američkih trupa

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jun.2020, 23:07

Američki general: Talibani nisu ispunili uslove za povlačenje američkih trupa

Talibani još nisu ispunili predviđene uslove za potpuno povlačenje američkih trupa iz Avganistana do maja sledeće godine, kao što je predviđeno sporazumom SAD i talibana koji je potpisan u februaru, izjavio je danas američki general Frenk Mekenzi koji nadgleda američke snage.

General Frank Mekenzi, šef američke Centralne komande, rekao je da je plan da SAD do jula smanje broj na oko 8.600 vojnika.

Još jedan američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekao je da sada ima manje od 9.000 vojnika  dok ih je u februaru bilo oko 12.000.

Mekenzi je međutim naglasio da povlačenje američkih trupa do maja zavisi od uslova.

"Uslov je da možemo da budemo sigurni da neće biti napada na naše vojnike tamo. Moje mišljenje je da ti uslovi nisu u potpunosti ispunjeni", rekao je on tokom video konferencije čiji je domaćin bio Vašingtonski institut.

Mekenzijeva sumnja dolazi dok se u isto vreme predsednik Donald Tramp usredsredio na povlačenje trupa koji bi ispunio svoje često obećanje o povlačenju SAD iz Avganistana.

Trump je rekao da su američke trupe kao policija u Avganistanu i da bi trebalo da se povuku iz sukoba koji traje skoro dve decenije.

Krajem maja Tramp je pozvao na brzi povratak američkih vojnika i pozvao avganistanske snage da pojačaju odbranu svoje zemlje.

Tramp se često žalio na ogromne troškove rata, koji je počeo u oktobru 2001. američkom invazijom na Avganistan kako bi svrgnuli talibane sa vlasti.

Talibani su obezbedili utočište za Al-Kaidu, koja je koristila Avganistan kao bazu za planiranje napada na Svetski trgovinski centar 2001. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Talibani nisu ispunili uslove za povlačenje američkih trupa"

Izvor: B92, 10.Jun.2020

Talibani još nisu ispunili uslove za potpuno povlačenje američkih trupa iz Avganistana do maja sledeće godine kao što je predviđeno sporazumom SAD i talibana...Sporazum je potpisan u februaru, izjavio je danas američki general Frenk Mekenzi koji nadgleda američke snage...General Frank Mekenzi,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.