Dogovoreno raspoređivanje američkih vojnika u Poljskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2009, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovoreno raspoređivanje američkih vojnika u Poljskoj

VARŠAVA - Poljska i Sjedinjene Američke Države postigle su, posle dugih pregovora, dogovor oko pravnih detalja za raspoređivanje američkih vojnika u Poljskoj, saopštio je u Varšavi zamenik ministra odbrane Stanislav Komorovski.

"Premijer Donald Tusk je prihvatio rezultate pregovora koje sam ja vodio sa Amerikancima", potvrdio je zamenik ministra Komorovski za Rojters.

Radi se o "Sporazumu o statusa trupa" (SOFA) koji otvara put za raspoređivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << američke baterije patriot raketa u Poljskoj 2010, kao deo plana za unapređenje vazdušne odbrane te države-članice NATO.

Sporazum koji bi zvaničnici dve države trebalo da potpišu 10. decembra, predviđa da će američki vojnici koji počine bilo kakvo kriminalno delo izvan američke vojne baze i u slobodne vreme, potpadati pod poljsku jurisdikciju, naveo je Komorovski.

Takođe SOFA "pokriva" oporezivanje američkih trupa.

Američke rakete presretači

Ranije su agencije navele da bi Poljska mogla da primi i američke rakete-presretače SM-3 koje su namenjene za obaranje projektila kratkog i srednjeg dometa, koje podrazumevaju i raketne zemaljske baze.

Administracija predsednika Baraka Obama je odustala od namere ranijeg predsednika Džordža Buša da u Poljskoj i Češkoj razmesti delove novog američkog odbrambenog raketnog štita.

Američkom raketnom štitu se žestoko protivila Rusija zbog uspostavljanja trajnih raketnih rampi u blizini njene teritorije.

Kao zamenu za to Obama je predvideo da u prvo vreme rakete presretači budu smeštene na vojnim brodovima, a tek u sledećoj fazi bi bile uspostavljene trajne raketne rampe na tlu za rakete SM-3.

Prema Rojtersu, vlastima u Poljskoj je, manje-više svejedno koja vrsta raketa će biti razmeštena na njenoj teritoriji.

Vojna zaštita SAD

No, za zvaničnu Varšavu od ključnog značaja je da zna da može da računa na vojnu zaštitu SAD, kao što je to, prema Bušovom planu, garantovalo razmeštanje delova antiraketnog štita.

Ranije je Komorovski potvrdio je da će u skorijoj budućnosti u Poljsku stići baterija američkih raketa "patriot" koje će biti naoružane i opremljene da budu kompatibilne sa poljskim odbrambenim sistemom.

Sporazum o ovome sklopljen je u avgustu 2008. i predviđa da 2010. i 2011. u Poljskoj bude razmešteno, na kraći period, oko 100 "patriot" raketa.

Ta baterija bi stalno bila razmeštena počev od 2012, rekao je Komorovski ranije u toku ove godine, podsetila je britanska agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poljska: SOFA prihvaćena

Izvor: B92, 27.Nov.2009

Varšava -- Poljska i SAD postigle su, posle dugih pregovora, dogovor oko pravnih detalja za raspoređivanje američkih vojnika u Poljskoj... "Premijer Donald Tusk je prihvatio rezultate pregovora koje sam ja vodio sa Amerikancima", potvrdio je zamenik ministra odbrane Stanislav Komorovski za Rojters....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.