Petak, 27.11.2009.

20:56

Poljska: SOFA prihvaćena

Poljska i SAD postigle su, posle dugih pregovora, dogovor oko pravnih detalja za raspoređivanje američkih vojnika u Poljskoj.

Izvor: Tanjug

Default images

"Premijer Donald Tusk je prihvatio rezultate pregovora koje sam ja vodio sa Amerikancima", potvrdio je zamenik ministra odbrane Stanislav Komorovski za Rojters. Radi se o "Sporazumu o statusa trupa" (SOFA) koji otvara put za raspoređivanje američke baterije "patriot raketa" u Poljskoj 2010, kao deo plana za unapređenje vazdušne odbrane te države-članice NATO.

Sporazum koji bi zvaničnici dve države trebalo da potpišu 10. decembra, predviđa da će američki vojnici koji počine bilo kakvo kriminalno delo izvan američke vojne baze i u slobodne vreme, potpadati pod poljsku jurisdikciju, objasnio je Komorovski.

Takođe SOFA "pokriva" oporezivanje američkih trupa.

Ranije su agencije navele da bi Poljska mogla da primi i američke rakete-presretače SM-3 koje su namenjene za obaranje projektila kratkog i srednjeg dometa, koje podrazumevaju i raketne zemaljske baze.

Administracija predsednika Baraka Obama je odustala od namere ranijeg predsednika Džordža Buša da u Poljskoj i Češkoj razmesti delove novog americkog odbranbenog raketnog štita.

Raketnom štitu se žestoko protivila Rusije zbog uspostavljanja trajnih raketnih rampi u blizini njene teritorije.

Kao zamenu za to, Obama je predvideo da u prvo vreme rakete presretači budu smeštene na vojnim brodovima, a tek u sledećoj fazi bi bile uspostavljene trajne raketne rampe na tlu za rakete SM-3.

Prema Rojtersu, vlastima u Poljskoj je, manje-više svejedno koja vrsta raketa će biti razmeštena na njenoj teritoriji.

Za zvaničnu Varšavu od ključnog značaja je da zna da može da računa na vojnu zaštitu SAD, kao što je to, prema Bušovom planu, garantovalo razmeštanje delova antiraketnog štita.

Ranije je Komorovski potvrdio je da će u skorijoj budućnosti u Poljsku stići baterija američkih raketa "patriot" koje će biti naoružane i opremljene da budu kompatibilne sa poljskim odbranbenim sistemom.

Sporazum o ovome sklopljen je u avgustu 2008. i predviđa da 2010. i 2011. godine u Poljskoj bude razmešteno, na kraći period, oko 100 "patriot" raketa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: