Ako Tramp napusti NAJVAŽNIJI SPORAZUM sprema se novo SVETSKO ŽARIŠTE

Izvor: Blic, 06.Okt.2017, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako Tramp napusti NAJVAŽNIJI SPORAZUM sprema se novo SVETSKO ŽARIŠTE

"Predsednik je doneo odluku. To će biti globalna strategija", rekla je Sara Hakabi Sanders, najavljujući da će predsednik SAD u narednih nekoliko dana saopštiti kakva je budućnost nuklearnog sporazuma sa Iranom. Kakvu je odluku Tramp doneo još se nagađa, ali kako se čini, na pomolu je nova kriza.

Američki mediji preneli su reči neimenovanog visokog zvaničnika američke administracije, koji tvrdi da Tramp neće potvrditi da Iran poštuje međunarodni sporazum za suzbijanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nuklearnog programa. Isti zvaničnik, preneo je Rojters, navodi da će Tramp objaviti širu američku strategiju prema Iranu koja će biti više na granici sukoba.

Iran kao Severna Koreja

Ovakav scenario sasvim je realan i mogao bi se očekivati. Tramp je i ranije kritikovao sporazum. Tokom kampanje za predsedničke izbore 2016. godine rekao je da sporazum koji je postigao njegov prethodnik Barak Obama slabi američku bezbednost, čak je obećavao da će ga pocepati jer je "najgori sporazum koji su SAD ikada postigle".

Pre nego što je krajem septembra u svom prvom obraćanju u UN Iran nazvao "ekonomski praznom otpadničkom državom čiji je jedini izvozni proizvod nasilje" i još jednom sporazum nazvao sramnim, SAD su u julu Iranu uvele dodatne sankcije zbog razvoja balističkih raketa, a potom je ambasadorka SAD u UN Niki Hejli izjavila da "iranski zvaničnici žele da koriste sporazum kako bi svet držali kao taoca".

- Ako ponavljamo da ćemo se Iranom baviti kasnije, onda postoji mogućnost da Iran postane druga Severna Koreja - rekla je pre nekoliko dana Niki Hejli, ambasadorka SAD u UN.

Dakle, može se očekivati da Tramp zaista neće potvrditi sporazum sa Iranom, a šta bi to moglo da znači?

Prema zakonu, predsednik SAD svakih 90 dana mora da izjavi pred Kongresom da li Iran poštuje sporazum i da li je ukidanje sankcija u interesu Sjedinjenih Država. Obama je do sada potvrđivao sporazum, a 15. oktobra trebalo bi da se izjasni i Tramp.

Posledice povlačenja sporazuma

Ako zaista ne potvrdi sporazum kako se očekuje, Kongres u narednih 60 dana treba da odluči da li će uvesti nove sankcije Iranu, koje su prema sporazumu, suspendovane. Iranski lideri nekololiko puta su naglašavali da će u slučaju da sankcije ponovo budu uvedene, napustiti dogovor ili bar smatrati da ih on ne obavezuje.

Propast sporazuma mogao bi da izazove regionalnu trku u naoružanju i da pogorša tenzije na Bliskom istoku.

Inače, sporazum je postignut 2015. godine kada su Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD i Nemačka, zaključile sporazum sa Iranom.

Istorijskim sporazumom kako je tada nazvan, Iranu bi trebalo da budu ukinute sankcije u zamenu za ograničenje opsega nuklearnog programa. Sporazum Iranu dozvoljava da izvozi nuklearne materijale poput osiromašenog uranijuma, a zabranjuje uvoz raketa na period od osam godina, kao i razvijanje raketa sposobnih da nose nuklearno oružje. Predviđeno je i odmrzavanje dela zamrznutog novca u stranim bankama. Sprovođenja sporazuma kontroliše Međunarodna agencija za nuklearnu energiju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.