Ahmadinedžad se povukao sa čela resora za naftu

Izvor: TvojPortal.com, 03.Jun.2011, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahmadinedžad se povukao sa čela resora za naftu

/bizlife.rs/ Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad povukao se juče sa mesta vršioca dužnosti ministra za naftu i imenovao svog saradnika Muhameda Alijabadija na to mesto, javila je iranska državna televizija.


Imenovanje Alijabadija na čelo tog važnog ministarstva usledilo je jedan dan pošto je iranski parlament proglasio nezakonitom odluku predsednika da preuzme resor za naftu i zapretio mu izvođenjem pred sud.
Glasanje u parlamentu je odraz borbe između predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Ahmadinedžada i tvrdokornog establišmenta, koji se okrenuo protiv njega uoči parlamentarnih izbora, zakazanih za sledeću godinu i predsedničkih izbora, koji će biti održani 2013, navela je američka agencija.
Poslednjih godina Alijabadi (54) je bio šef Nacionalnog olimpijskog komiteta Irana i šef glavne iranske ribolovačke organizacije.
Iranski predsednik ranije je razrešio dužnosti ministra za naftu Masuda Mirkazemija, u okviru plana za smanjenje broja ministara sa 21 na 17, a zatim preuzeo njegov resor.
Predsednik Irana ima ovlašćenja da smenjuje ministre i postavlja vršioce dužnosti koji mogu do tri meseca da obavljaju tu dužnost bez odluke parlamenta.

Iranpovlacenjeresor za naftuahmadi nedzad

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.