Ahmadinedžad: Iran će izneti fer predloge u Njujorku

Izvor: Blic, 03.Maj.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahmadinedžad: Iran će izneti "fer" predloge u Njujorku

Iran će na redovnom sastanku o neširenju nuklearnog oružja, koji počinje danas u Njujorku, izneti "praktične i fer predloge" o razoružanju i svetskoj bezbednosti, izjavio je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

"Iran će na toj konferenciji izneti praktične, fer i jasne predloge u vezi sa svetskom bezbednošću i razoružanjem", rekao je Ahmadinedžad iranskim medijima pred odlazak u SAD.

On je istakao da su razoružanje i primena nuklearne energije u miroljubive >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svrhe dva važna svetska pitanja, preno je Rojters.

"Islamska Republika smatra da je razoružanje pitanje koje ima uticaja na svetski mir i nastaviće da radi na tome", naglasio je on.

Iranski nuklearni program, zbog kojeg Teheranu prete nove sankcije, biće jedno od glavnih pitanja razmatranih na marginama konferencije o neširenju nukelarnog naoružanja koja se održava svake pete godine i koje će trajati mesec dana.

Zapadne diplomate smatraju da će Ahmadinedžad u uvodnom govoru optužiti SAD da koriste strah od širenja naoružanja kao izgovor da ospore zemljama u razvoju pristup nuklearnoj tehnologiji koja se koristi u mirnodobske svrhe.

Iran tvrdi da razvija nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe, dok ga zapadne sile optužuju da to radi da bi proizvodio atomsko oružje.

Savet bezbednosti UN je do sada u tri navrata uvodio sankcije Iranu zbog tog programa, a svetske sile sada traže i četvrtu rundu sankcija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.