Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jun.2020, 23:42

Agenciji UN za palestinske izbeglice nedovoljno 130 miliona dolara koje nude donatori

Međunarodni donatori obećali su danas Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) više od 130 miliona dolara što je šef te organizacije ocenio kao "ohrabrujuće, ali nedovoljno" za njen rad do kraja ove godine.

Agencija UN za pomoć izbeglicama je u finansijskoj krizi od 2018. godine, kada su se Sjedinjene Države povukle iz finansiranja, što joj je napravilo ogroman manjak.

Generalni direktor UNRWA Filip Lazarini rekao je novinarima da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su donacije mali deo od potrebnih 400 miliona dolara da bi se nadoknadio manjak u budžetu UNRWA koji iznosi 1,2 milijarde dolara.

UNRWA je osnovana da bi pomogla 700.000 Palestinaca koji su pobegli ili proterani tokom rata kada je osnovana država Izrael 1948. godine. Agencija plaća hranu, školovanje, zdravstvenu zaštitu za oko pet miliona Palestinaca u Libanu, Siriji, Jordanu, na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze i Istočnom Jerusalimu.

Lazarini je rekao da zasad neće biti ukinuta bilo koja od osnovnih usluga UNRWA-e, ali "zaista ne preostaje ništa drugo".

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je neophodno da međunarodna zajednica "nastavi napor za stabilno, predvidivo i dovoljno finansiranje UNRWA".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.