Abe: Na osnovu poverenja sa Putinom potpisaćemo mirovni sporazum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2018, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abe: Na osnovu poverenja sa Putinom potpisaćemo mirovni sporazum

Japanska vlada planira da potpiše mirovni sporazum sa Rusijom, izjavio je danas japanski premijer Šinzo Abe.

On je govoreći pred japanskim parlamentom rekao da su ti odnosi trenutno u "abnormalnom stanju", kao i da dve države nisu potpisale mirovni sporazum više od 70 godina, prenosi Tass.

"Na osnovu odnosa poverenja sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rešićemo teritorijalni problem i potpisati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mirovni sporazum sa Rusijom. Otvorićemo novu eru u bilateralnim odnosima", rekao je Abe.

Još od sredine 20. veka Moskva i Tokijo su pregovarali o mirovnom sporazumu koji bi se zasnivao na rezultatima Drugog svetskog rata, a glavni kamen spoticanja za potpisivanje je problem suvereniteta Kurilskih ostrva.

Ceo arhipelag se 1945. godine priključio Sovjetskom Savezu, međutim japanska strana osporava suverenitet Iturup, Kunašir, Šikotan i grupu ostrva Habomaj.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova stalno ponavlja stav da je ruski suverenitet nad tim ostrvima potvrđen međunarodnim dokumentima i da je neosporan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.