Abdicirao belgijski kralj Albert II

Izvor: NaDlanu.com, 21.Jul.2013, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abdicirao belgijski kralj Albert II

Dvadesetogodišnja vladavina belgijskog kralja Alberta zvanično je završena danas tokom ceremonije u Briselu. Na njegovo mesto došao je princ Filip.

Filip (53) je položio zakletvu na tri zvanična jezika -holandskom, francuskom i nemačkom. On je obećao da će služiti zemlji i štititi je najbolje što može, prenose agencije. Kralj Filip sa suprugomSedamdesetdevetogodišnji kralj odrekao se danas svojih prava kao vladar."Belgija se modernizuje i to mi pruža veliko zadovoljstvo", >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << izjavio je on danas na ceremoniji.Belgijski premijer Elio Di Rupo nazvao je Alberta "velikim vođom države"."Upravo ste zatvorili važnu stranicu u istoriji naše zemlje", dodao je on.S obzirom da je za pripremu ceremonije izdvojeno malo vremena niko od stranih kraljevskih porodica nije prisustvovao ustoličenju princa Filipa. ParadaFilipa na samom početku očekuje težak zadatak. Podeljenu naciju u junu 2014. čekaju izbori u jeku sve intenzivnijih zahteva za veću autonomiju šest miliona Flamanaca koji govore holandski i 4,5 miliona Belgijanaca koji govore fancuski. Zato bi uloga monarhije mogla biti još više umanjena.Kralj Albert je u odlazećem govoru pozvao na nastavak kohezije između dve nacije - 6 miliona Flamanaca i 4,5 miliona stanovnika kojima je matični jezik francuski.Iznenadna odlukaSad već bivši kralj pre tri nedelje doneo je, pomalo neobičnu odluku da abdicira zbog zdravstvenih problema i to je zapanjilo čitav svet. "Shvatam da mi moja starost i zdravlje više ne dopuštaju ispunjavanje svih dužnosti onako kako bih ja to želeo", rekao je kralj.Kralj Albert prvi je od šest belgijskih kraljeva koji se povlači s trona. Godine 1993. nasledio je svoga brata, kralja Baldovina nakon njegove smrti.Bio je umešan u veliki skandal kada je optužen da ima vanbračnu ćerku - Delfine Boel, a to je dovelo do krize u braku s kraljicom Paolom.Boel je ovog leta pokrenula sudski postupak u kojem pokušava da dokaže da je kraljeva kći, a mnogi smatraju da je to jedan od važnijih razloga za abdikaciju. J.R.

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.