Belgijski kralj Albert Drugi danas abdicira u korist svog sina Filipa

Izvor: Blic, 21.Jul.2013, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgijski kralj Albert Drugi danas abdicira u korist svog sina Filipa

Belgijski kralj Albert Drugi abdiciraće danas u korist svog sina prestolonaslednika Filipa, na dan nacionalnog praznika Belgije.

Albert Drugi, koji je napunio 79 godina, ranije je najavio da će zbog lošeg zdravlja abdicirati 21. jula. On je tu odluku doneo posle gotovo 20 godina vladavine, koja će danas biti okončana u 10.30 sati po lokalnom vremenu, kada će potpisati abdikaciju.

Odlazak Alberta Drugog sa prestola samo je jedna od desetina zabeleženih abdikacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u svetu od 1936. godine.

Holandska kraljica Beatriks abdicirala je 30. aprila ove godine, posle 33 godine vladavine, u korist svog sina Vilema-Aleksandra. Betariks je došla na vlast kada je njena majka, kraljica Julijana, abdicirala 30. aprila 1980, na svoj 71. rođendan. Julijana je i sama postala kraljica posle abdikacije njene majke kraljice Vilhelmine, u septembru 1948. godine.

U Lihtenštajnu je 2004. godine princ suveren Hans-Adam preneo vladavinu na svog starijeg sina Alojzija.

Iste godine se kralj Kambodže Norodom Sihanuk, koji je tada imao 81 godinu, odrekao krune, dok je u Pekingu bio na lečenju od teške bolesti. Krunski savet je kao naslednika odredio jednog od njegovih sinova, princa Norodoma Sihamonija. Sihanuk je prvi put došao na presto 1941, a potom je abdicirao 1955. u korist svog oca, da bi ponovo postao kralj 1993. godine.

Veliki vojvoda Žan od Luksemburga je posle 36 godina vladavine abdicirao 7. oktobra 2000, u korist starijeg sina Anrija koji je postao šesti veliki vojvoda luksemburške monarhije. Žan od Luksemburga je na presto došao pošto je 1964. godine abdicirala njegova majka, vojvotkinja Šarlota.

Kralj Faruk Prvi iz Egipta abdicirao je u julu 1951. tokom revolucije koju je predvodio Džamal Abdel Naser. Njegov sin Fuad Drugi ga je nasledio, a manje od godinu dana kasnije, posle proglašenja republike 1953. godine, bio je primoran da se pridruži porodici u izgnanstvu.

Leopold Treći iz Belgije, na tronu od 1934, bio je osporavan zbog određenih akcija tokom Drugog svetskog rata i abdicirao je 16. jula 1951. u korist svog sina Boduena Prvog.

Kralja Mihaja Rumunskog komunisti su primorali da abdicira u decembru 1947, a nekoliko meseci kasnije i da ode u izgnanstvo. On je 1940. nasledio svog oca Karola Drugog, koji se smatra odgovornim za rasparčavanje "Velike Rumunije".

Viktor Emanuel III, kralj Italije od 1900, abdicirao je 9. maja 1946. zbog kolaboracije sa fašističkim režimom Benita Musolinija. Njegov sin Umberto Drugi, "Majski kralj", otišao je u izgnanstvo u junu iste godine, dan posle referenduma na kome je ukinuta monarhija i uvedena republika.

U Velikoj britaniji Edvard VIII abdicirao je 12. decembra 1936. da bi mogao da se oženi sa Volis Simpson, razvedenom Amerikankom. Posle samo nekoliko meseci vladavine, Edvard VIII objavio je da se odriče engleskog trona. Njegov mlađi brat Albert, otac sadašnje kraljice Elizabete Druge, krunisan je pod imenom Džordž VI, u maju 1937. godine.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Belgijski kralj Albert Drugi abdicirao u korist sina Filipa

Izvor: Blic, 21.Jul.2013

Belgijski kralj Albert Drugi abdicirao je danas u korist svog sina Filipa koji će u podne posle polaganja zakletve postati sedmi belgijski kralj. ..Albert Drugi, koji je napunio 79 godina, ranije je najavio da će zbog lošeg zdravlja abdicirati 21. jula...On je tu odluku doneo posle gotovo 20 godina...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.