Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Avg.2016, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP: Hrvatska se suočava sa porastom nacionalizma

Američka agencija AP prenela je da je Srbija oštro protestovala zbog otkrivanja spomenika Miru Barešiću u Hrvatskoj, kojim se, navodi, odaje počast "ekstremnom nacionalisti", osuđenom zbog ubistva jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj 1971. godine.

AP navodi da se Hrvatska, inače članica EU, suočava sa porastom desničarskih osećanja, koji uključuju i divljenje za ustaški, nacistički, marionetski režim tokom Drugog svetskog rata, koji je odgovoran za smrt desetina >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << hiljada Jevreja, Srba i Roma u koncentracionim logorima.

Srbija Barešića vidi kao teroristu, dok ga hrvatski nacionalisti poštuju i gledaju kao heroja koji je ceo svoj život posvetio hrvatskoj državnosti, navodi AP i podseća da su otkrivanju spomenika prisustvovala i dva ministra u hrvatskoj vladi.

AP prenosi i da je sprski premijer Aleksandar Vučić uputio pismo funkcionerima EU u kojem je, navodi američka agencija, zatražio reakciju i upozorio da hrvatska "antisrpska" politika može da ugrozi mir i stabilnost u regionu, koji je bio zahvaćen krvavim civilnim ratom devedesetih.

"Očekujemo reakciju iz EU. Kako je moguće da je terorista Barešić, koji je osuđen u demokratskoj Švedskoj, postao heroj", prenosi AP Vučićeve reči.

Navodi i da je srpsko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je u ponedeljak da statua bude sklonjena, uz ocenu da je to neprimeren i necivilizacijski akt koji u modernoj Evropi nema presedana.

Agencija dodaje i da su hrvatski zvaničnici saopštili da više neće primati diplomatske note iz Srbije, kojih je bilo više.

Američka agencija podseća i da je Hrvatska pretila da će blokirati pregovore Srbije sa EU ako Beograd "nastavi da deli lekcije o demokratiji".

Američka agencija navodi da je Barešić, deklarisani proustaša koji se borio za hrvatsku nezavisnost od Jugoslavije, ubio ambasadora Vladimira Rolovića u jugoslovenskoj ambasadi u Stokholmu.

Švedski sud osudio ga je na doživotnu robiju, ali je grupa hrvatskih desničara otela putnički avion 1972. godine, primoravajući da Barešića i još pet zatvorenika koji su učestvovali u napadu na ambasadora puste.

Barešić je našao utočište u Paragvaju, ali je ponovo uhvaćen i vraćen u Švedsku 1980. godine, gde je kazna doživtnog zatvora zamenjena za kanu zatvora u trajanju od 18 godina.

Vratio se u Hrvatsku 1991. godine gde je i ubijen u borbama protiv srpskih snaga koje su se, navodi AP, borile protiv hrvatske nezavisnosti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.