AMERIČKOM VOJNIKU 10 GODINA ROBIJE ZA SILOVANJE DEVOJČICE

Izvor: Kurir, 01.Nov.2011, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMERIČKOM VOJNIKU 10 GODINA ROBIJE ZA SILOVANJE DEVOJČICE

SEUL - Južnokorejski sud osudio je američkog vojnika na 10 godina zatvora zbog silovanja maloletnice, što predstavlja drugu najtežu kaznu izrečenu nekom američkom vojniku u poslednjih 20 godina u toj zemlji.

Sud u distriktu Uiđeongbu osudio je 21-godišnjeg vojnika zbog seksualnog višestrukog nasrtanja na 16-godišnju devojčicu. On je provalio u njenu sobu u internatu kraj Seula prošlog septembra, rekao je predstavnik suda Li Sang-jup.

Vojnik je počinio brojne "sadističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i perverzne akte" dok je pretio devojčici makazama, nožem i upaljačem, rekao je Li. Vojnik je takođe opljačkao devojčicu za 5.000 vona (4,5 dolara). Sud je u presudi naveo da se devojčica osećala "prestrašeno i seksualno poniženom", preneo je AP.

Ovaj slučaj, uz drugu optužbu za silovanje jedne tinejdžerke od drugog američkog vojnika, naterao je američke vojne vlasti u Južnoj Koreji i vladine zvaničnike da ponude javno izvinjenje. Tužilac je tražio kaznu od 15 godina zatvora, ali je sud odredio 10 jer se vojnik pokajao, još je mlad i to mu je bilo prvo krivično delo, rekao je Li. Sud nije objavio ime vojnika.

SAD u Južnoj Koreji drže oko 28.500 vojnika još od Korejskog rata 1950-1953, a kriminal u koji su umešani američki vojnici izaziva antiameričko raspoloženje među stanovništvom.

Ova presuda je najduža zatvorska kazna Amerikancu u Južnoj Koreji od 1993. godine kada je jedan američki vojnik osuđena na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva jednog barmena. Kazna je kasnije smanjena na 15 godina zatvora, a vojnik je pušten na slobodu 2006. godine.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.