Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Okt.2018, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AFP: Makronova vlada u krizi posle ostavke ministra unutrašnjih poslova

Usred političke krize francuski predsednik Emanuel Makron koji je rano jutros bio primoran da prihvati ostavku ministra unutrašnjih poslova Žerara Kolomba, vrlo brzo treba da pronađe ko će da zameni Kolomba na to strateško mesto, prenela je agencija AFP.

Premijer Eduar Filip će biti na mestu ministra dok se ne imenuje nova osoba, prenela je Jelijsejska palata i dodala da je u pitanju samo nekoliko dana.

"Sve što se događa u poslednjih 48 sati nije politička >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kriza. Država funkcioniše. Vlada obavlja svoj zadatak", rekao je portparol vlade Benžamen Grivo.

Premijer je ipak otkazao posetu Južnoj Africi, predviđenu sutra i u petak.

Kolomb (71) koji je smatran za jednog od najlojalnijih Makronu odlučio je da podnese ostavku jer želi da se kandiduje za gradonačelnika Liona. Makron je prvobitno odbio njegovu ostavku da bi je kasnije prihvatio.

Opozicija je iznela razne komentare na tu ostavku i Makronovu neodlučnost. Predsednica ekstremne desnice Marin Le Pen se zapitala "dokle će da traje njihov skeč", dok su neki poslanici na društvenim mrežama naveli da to liči "na farsu".

Primopredaja dužnosti Kolomba i Filipa održana je rano jutros u dvorištu Ministarstva unutrašnjih poslova i odvijala se u hladnoj atmoferi i trajala nekoliko minuta.

Makron je od dolaska na vlasti maja 2017. godine "izgubio" trećeg ministra, najpre je to bio Fransoa Bajru, tadašnji ministar pravde koji je otišao u junu 2017, oslabljen zbog fiktivnih radnih mesta njegove stranke u Evropskom parlamentu. Potom je ostavku u septembru podneo u narodu popularni ministar ekologije Nikola Ilo, razočaran zbog nedovoljnog napretka u rešavanju ekoloških pitanja.

AFP podseća da od značajanih političkih ličnosti Makronu ostaje šef diplomatije Žan-Iv Le Drian.

Tenzije između Makrona i Kolomba pojačane su u julu posle afere s bivšim telohraniteljem predsednika Aleksandre Benale smenjenog posle snimka kako je na jednom skupu prebio jednog demonstranta.

Među imenima potencijalnog ministra unutrašnjih poslova pominju se ministar za budžetska pitanja Žerald Darmanen, državni sekretar zadužen za odnose s parlamentom Kristof Kastaner, portparol vlade Benžamen Grivo i bivši načelnik policije Frederik Pešnar.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makron u velikom problemu

Izvor: B92, 03.Okt.2018

Francuski predsednik Emanuel Makron je bio primoran da prihvati ostavku ministra unutrašnjih poslova Žerara Kolomba, a vrlo brzo treba da pronađe zamenu...To je prenela agencija AFP...Premijer Eduar Filip će biti na mestu ministra dok se ne imenuje nova osoba, prenela je Jelisejska palata i dodala...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.