70 GODINA SUKOBA Pakistan i Indija obeležavaju nezavisnost

Izvor: Blic, 10.Avg.2017, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

70 GODINA SUKOBA Pakistan i Indija obeležavaju nezavisnost

Sledeće sedmice se obeležava 70 godina od kada su Indija i Pakistan stekle nezavisnost od kolonijalne britanske vlasti, proces koji je odneo stotine hiljada života i izazvao jednu od najvećih seoba u istoriji čovečanstva.

Razdvajanje dve zemlje posle sticanja nezavisnosti 14. avgusta 1947. godine preko noći je promenilo živote hindusa i muslimana, koji su počeli da strahuju jedni od drugih.

Hindusi su se plašili da neće biti dobrodošli u novoformiranoj Islamskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << državi Pakistan, a muslimani su bili zabrinuti da će stradati pod vlašću većinskih hindusa u Indiji.

Uzbuđenje zbog nezavisnosti od kolonijalne vladavine brzo su zasenili krvavi sukobi.

Oko 15 miliona je odlučilo da napustili svoje domove, a u međusobnom nasilju ubijeno je oko milion ljudi.

Razdvojene porodice, napuštena imanja, nemogućnost prelaska granice radi posete porodici i prijateljima obeležili su živote građana dve novonastale države, koje ni do danas nisu uspele da uspostave dobrosusedske odnose.Indija i Pakistan su u decenijama posle podele vodili tri rata i postali nuklearne sile, a himalajaski region Kašmir i danas je uzrok tenzija u odnosima dve zemlje.

Brojni pokušaji postizanja sporazuma završeni su neuspešno i malo je verovatno da će mirovni pregovori uskoro biti obnovljeni.

Nju Delhi danas održava snažne veze sa SAD i Rusijom, dok Islamabad ima podršku Kine, tako da se potencijalni rat Indije i Pakistana verovatno ne bi zadržao na sukobu dva suseda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.