Izvor: RTS, 29.Jun.2023, 07:32

Друга ноћ протеста против полицијске бруталности у Француској, ухапшено 150 демонстраната

Протести против полицијске бруталности поново су избили синоћ у неколико француских градова. Демонстранти су напали градске скупштине, школе и полицијске станице. Ухапшено је 150 људи, саопштио је француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Стотине Француза су, другу ноћ заредом, изашле на улице након што је полицајац у париском предграђу Нантер убио седамнаестогодишњег младића који није зауставио аутомобил по налогу саобраћајне полиције.

Протести су постали насилни, а полицијске станице и друге јавне зграде гађане су ватрометима и сличним пиротехничким средствима.
Демонстранти су напали градске скупштине, школе и полицијске станице. Ухапшено је 150 људи, саопштио је француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен.
"Ноћ неподношљивог насиља над симболима Републике: запаљене или нападнуте градске куће, школе и полицијске станице. 150 хапшења. Подршка полицији, жандармерији и ватрогасцима који се храбро суочавају. Срамота за оне који нису позвали на смирење ситуације", написао је Дарманен на Твитеру.
Из француског министарства унутрашњих послова раније је саопштено да су током нереда лакше повређена 24 полицајца, као и да су демонстранти запалили око 40 аутомобила.
Под истрагом полицајац који је пуцао Француско тужилаштво је саопштило да је полицајац који је убио младића под формалном истрагом.

Из тужилаштва су навели да, на основу сазнања полиције и анализе видео-снимака, нису били испуњени законски услови за употребу оружја, иако је полиција првобитно сугерисала да је тинејџер аутомобилом кренуо према полицајцима у намери да их повреди.
Тинејџер алжирског порекла на којег је полицајац пуцао преминуо је од задобијених прострелних рана у пределу груди упркос брзо указаној медицинској помоћи.
На видео-снимку који кружи друштвеним мрежама види се како двојица полицајца покушавају да зауставе жути "мерцедес". Један је кроз прозор возила уперио пиштољ у возача из непосредне близине, а након што је аутомобил поново кренуо чује се и пуцањ.
Након инцидента се огласио и председник Француске Емануел Макрон који је рекао да је убиство младића од стране полиције у Паризу неопростиво и необјашњиво.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.