Izvor: RTS, 29.Feb.2024, 18:27

Смрт у реду за храну, више од 100 мртвих, 750 рањених Палестинаца

Најмање 104 Палестинца су убијена, а 760 њих је повређено у пуцњави израелске војске на људе који су стајали у реду за храну, јављају палестински медији. Израелски званичници, са друге стране, тврде да је већину жртава проузроковао стампеду, као и да су поједине особе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << прегазили камиони за снабдевање. Израелска војска признала је да су њени припадници пуцали на неке Палестинце који су кренули према војницима и тенку на контролном пункту.
Из Министарства здравља у Гази кажу да се инцидент догодио на кружном току Набуси западно од града Газе у северном делу енклаве.
Палестински медији позивају се на медицинске изворе који кажу да су израелске трупе пуцале на цивиле док су окупљени чекали на камионе помоћи у граду Гази.
Погинила су најмање 104 Палестинца, рањено је њих 760.
Наглашава се да медицински тимови нису били у стању да се изборе са обимом и тежином повреда десетина рањених који су стигли у болницу Шифа, јавља Ал Џазира.
Хамас је у саопштењу упозорио да би инцидент могао довести до неуспеха преговора који имају за циљ договор о примирју и ослобађању талаца.
На снимцима постављеним на друштвеним мрежама виде се камиони који носе много мртвих тела.
Ројтерс је потврдио локацију једног видео снимка до кружног тока Набулсија на којем се види неколико мушкараца који су били непомични, као и неколико рањених.
Хамас је упозорио да би могао да обустави учешће у преговорима о ослобађању талаца након данашње трагедије.
Израел: Палестинце прегазили камиони хуманитарне помоћи Према почетној истрази ИДФ-а о гужви у северној Гази јутрос, велика већина жртава је прегажена.
Инцидент је почео око четири сата ујутро, када је око 30 камиона са хуманитарном помоћи стигло на обалу града Газе, да испоруче храну Палестинцима у насељу Римал.
Хиљаде Палестинаца појурило је до камиона након што су прошли контролни пункт ИДФ у централној Гази, што је довело до стампеда у којем је на десетине Палестинаца рањено и убијено, неки након што су их камиони прегазили, наводи истрага, преноси Тајмс ов Израел.
Потпарол израелске владе Ави Химан изјавио је да  смрт Палестинаца, који су погинули чекајући испоруку хуманитарне помоћи, представља трагичан догађај али је навео да је према прелиминарним извештајима, до инцидента дошло због тога што су возачи камиона из Газе с товаром упали међу гомилу.
"У неком тренутку камиони су били преплављени и возачи камиона из Газе, који су били цивили, упали се у гомилу људи, прегазивши, колико схватам, десетине људи", саопштио је Химан.
Додао је да је инцидент "очигледно трагедија", али да детаљи још увек нису познати, јавља Ројтерс.
ИДФ: Пуцано на оне који су пљачкали товаре помоћи Израелска војска раније данас је саопштила да је током процеса испоруке хуманитарне помоћи у северни део Појаса Газе, око камиона избило "насилно окупљање", и том приликом су Палестинци опљачкали утоварену робу, а на њих је потом отворена ватра.
"Током инцидента, десетине становника Газе су повређене услед гурања и гажења", наводи ИДФ, додајући да се инцидент истражује.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.