Izvor: RTS, 12.Dec.2023, 15:57

Поново одбијен захтев за смену градоначелника Северне Митровице

Председник Скупштине општине северног дела Косовске Митровице Неџат Угљанин одбацио је захтев групе српских грађана за смену председника општине Ердена Атића, који му је достављен прошле недеље.
Захтев који је председнику Скупштине општине >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << северног дела Косовске Митровице достављен прошле недеље одбачен је, као и претходни.
“Овај захтев не прихвата председник Скупштине општине Северна Митровица, јер захтев није у складу са Административним упутством за смену градоначелника општине са његове функције", наводи се у одлуци у чији су увид имали медији на албанском.
Председник Скупштине општине Неџат Угљанин рекао је да је иницијативна група обавештена о одбијању захтева.
“Захтев није прихваћен, сада сам им послао обавештење путем мејла, базирамо се на административним упутствима министарства", рекао је Угљанин, без навођења детаља.
То је други пут да локално руководство северног дела Митровице одбацује захтев групе српских грађана.
Председник Скупштине општине Северна Митровица Неџат Угљанин је 7. децембра потврдио медијима да је захтев групе грађана поднет према Административном упутству, након што је првобитни захтев одбијен, јер није предат њему, председавајућем локалног парламента.
Угљанин је тада навео да неки услови који су тражени у новом захтеву нису испуњени, те да ће у року од неколико дана одговорити на захтев за покретање петиције за смену Атића.
“Уважен је њихов захтев, како је и сачињен по административном упутству. Имам рок од пет дана и можда ћу чак и одбити овакву врсту захтева, јер пише да нису задовољни услугама које пружа општина. Тај део нису хтели да уклоне. Имам пет дана и вероватно ћу га поново одбити, оваквог како јесте", рекао је Угљанин.
Власти у Приштини сачиниле су административно упутство за смену председника општина албанске националности на северу КиМ, изабраних на ванредним изборима уз бојкот Срба, а који на том подручју чине већину становништва.
Према упутству за покретање њихове смене потребно је поднети захтев, затим потписати петицију, онда организовати гласање за смену и на крају организовати нове изборе.
Прекршена надлежност Еуген Цаколи из Демократског института у Приштини каже да је председник Скупштине општине Северна Митровица прекршио закон и друге акте, одлуком о одбијању захтева грађана за смену градоначелника.
“Председник нема надлежност, ни по закону, ни по управном инструкцијом, да процени прихватљивост захтева, а камоли његово одбијање. Улога му је у потпуности симболична и само обавештава друге инстанце“, наводи Цаколи.
Додаје да такав приступ блокирања омета спровођење обећања владе у Приштини за потпуну деескалацију ситуације на Северу, али показује и институционалну неозбиљност.
Петковић: Kурти нема намеру да смени своје нелегитимне градоначелнике  Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да одбијање лажних Kуртијевих градоначелника и њихових тзв. председника Скупштина општина да приме захтеве за разрешење показује оно на шта смо упозоравали од само почетка - да Kурти нема намеру да смени своје нелегитимне и нелегалне градоначелнике, као и да наставља да гази демократију и права српског народа.
"Због тога се, од тренутка када су Срби са севера покренули иницијативу за разрешење четворице гаулајтера, Kурти служи свим могућим препрекама и триковима, не би ли такав процес осујетио и спречио, јер жели да настави са својом политиком терора и институционалног насиља над нашим народом“, рекао је Петковић.
У том смислу, Kурти чак најбруталније крши сопствене прописе које је донео и преко својих намештеника шаље немушта обавештења и одбијенице, не би ли их што дуже сачувао на власти, како би са тих позиција могли да наставе да доносе антисрпске одлуке са 3,5 одсто подршке на изборима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.