Туск: Приоритет пољске владе је да убеди светске лидере да наставе помоћ Кијеву

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Dec.2023, 14:15

Туск: Приоритет пољске владе је да убеди светске лидере да наставе помоћ Кијеву

Нови пољски премијер Доналд Туск изјавио је данас даће се његова влада ангажовати да убеди светске лидере да је потребно да се настави пружање помоћи Украјини и да ће то бити приоритет владе јер је то, како је навео, у интересу слободног света. Фото: Танјуг/AP Photo/Czarek Sokolowski Туск >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је рекао да је за њега болно када чује како украјински председник Володимир Зеленски мора да наставља да покушава да убеди светске лидере о потреби да наставе да подржавају борбу Украјине против руске агресије, пренео је АП.
Он тврди да ће Пољска постићи лидерску позицију у Европи и бити снажан део НАТО-а.
Туск је данас одржао говор у парламенту, дан након што су га посланици изабрали за новог премијера.
Пољски парламент изабрао је синоћ Туска, лидера центристичке партије Грађанска платформа, за новог премијера, након осмогодишње владавине странке Закона и правде доскорашњег премијера Матеуша Моравјецког. Туск је постао премијер након што је претходно у понедељак доњи дом пољског парламента изгласао неповерење влади Моравјецког.
Туск је готово два месеца после парламентарних избора изабран за премијера, уз помоћ коалиционих партнера, међу којима су левичари и умерени конзервативци, пренео је АП.
Те партије су ишле на изборе одвојено, али су обећале да ће радити заједно под лидерством Туска како би се, како су навели, обновили демократски стандарди и односи са савезницима. Овим гласањем се завршила осмогодишња власт странке Закона и правде (ПиС), за коју критичари кажу да је подривала независност судства, користила државне медије за своју пропаганду и допринела креирању предрасуда према мањинским групама, као што су мигранти или ЛГБТQ заједница, навео је Ројтерс.
Туск, бивши председник Европског савета, обећао је да ће побољшати односе између Варшаве и Брисела и одблокирати милијарде евра намењених Пољској које су замрзнуте због забринутости ЕУ у вези са спровођењем владавине права у Пољској.
Избори у Пољској одржани су 15. окобра.
Bečki muzej Belvedere predstavlja istorijat izložbi onlajn

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Туск: Приоритет пољске владе је да убеди светске лидере да наставе помоћ Кијеву се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.