Izvor: RTS, 11.Dec.2023, 21:45

Најдомаћини у Србији – будућност граде на селу

После два месеца, колико је пољопривредни караван обилазио сеоска домаћинства у Тополи, Гучи, Шапцу и Прокупљу, изабран је "Најдомаћин 2023". Од 400 пријављених кандидата – 50 је ушло у ужи избор и, на крају, њих једанаесторо је награђено у пет категорија. Укупан фонд >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за награде био је 7 милиона динара.
Код Димитровграда, тик уз бугарску границу, мало село, али у њему велики пољопривредници. Међу њима и први носилац титуле "Најдомаћин". Дипломирани правник и супруга дипломирани економиста, власници су 110 грла, од чега око 70 на мужи, а локалној млекари свакодневно испоручују близу две тоне млека.

"Све субвенције су на време исплаћене, и добио сам помоћ, купио сам 25 млечних јуница, то је исто исплаћено и ова награда и све то што се десило ове године тера да можда следеће године повећам мало производњу, што ћемо да видимо, па вас позивам да се прошетате, да дођете до Димитровграда", каже "Најдомаћин" за 2023. Милош Цветков.
Награда 2.000.000 динара.
"Нека куповина, неки трактор или нешто, видећемо. Још не знам. Нисам размишљао, нисам очекивао", каже Цветков.
Да међу најдомаћинима има и најдомаћица, потврдила је Ерика Хорват Сам из Суботице која је добитница награде од 500.000 динара у категорији сточарство. У истој категорији, награду је добио и Горан Бојовић.
Али најдомаћин се не мери само у литрима млека предатим за прераду, приносом по хектару, или тонама јабука.
"Ми смо мала газдинства, уситњена али свака та парцела на мом газдинству је дедовина. То су они сачували у много тешком времену, нису отуђили. Када год косим ливаду од 20 ари ја знам да они живе заједно са нама", каже Воја Тошовић, добитник награде у категорији повртарство.
Имао је ко да настави, а имаће и у будућности.
"Остао сам на селу и имам четворо деце. Један део производа извозимо и у Швајцарску, последњих пет година и верујете одговор на анализе, на захтеве њихове за све оно што они траже заиста је неопходно да будемо едуковани у том делу, у другом делу да применимо савремене произвођачке праксе", каже Раденко Новаковић, победник у категорији воћарство.
Добитници награда су и Славољуб Николић у повртарству, Живорад Ранковић за воћарство, а у категорији органске производње награду од 500.000 динара кући су однели Драгиша Игњатовић и Павле Ђорђевић. Финалисти, њих педесеторо, добили су још једно признање – право да на своје производе истакну знак "Чуваркућа".
"Тиме што производите ваше производе на овој земљи, са ове земље и од њих живите, плаћате и порезе и доприносе и све оно што је потребно и на тај начин помажете најбоље својој држави", каже председник ПКС Марко Чадеж.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.