Izvor: RTS, 05.Dec.2023, 17:21

Крагујевац: Шта очекује тржиште некретнина

У Србији се годишње продa између 110 и 115.000 некретнина. И за купце и продавце, најважније је пословање на уређеном тржишту и сузбијање "сиве економије" у тој области. За то се залаже и Кластер некретнине, који је после вишегодишњег чекања, успео да утиче на то да се усвоји >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << закон, чека се још Уредба, који агенцијама даје овлашћења да издају извод из листа непокретности.
Оно што је лична карта за грађане, за некретнине је лист непокретности. Документ који даје увид о власнику, хипотеци или другом терету коју некретнина има. Када Влада Србије да зелено светло, поред јавних бележника и геодета, издаваће га и посредници у промету. Шта ће то значити грађанима?

Ненад Ђорђевић, председник УО Кластера некретнине одговара: “Овако то све може да се уради на једном месту, а агенције за некретнине имају податке Републичког геодетског завода, које могу да користе бесплатно за своје пословање”.
У Србији послује 1.150 регистрованих агенција за некретнине. Закон о посредовању у промету и закупу непокретности из 2013-те, уведен ред у ту област, па су вишеструке продаје станова због електронске евиденције и вишеструке провере, готово немогуће. Међутим, провизије су и даље различите.
“У Крагујевцу је то провизија која се наплаћује од продавца износи у висини од 3% вредности, док на пример у Београду који има највећи удео на тржишту то се наплаћује пола од продавца пола од купца, значи - 2 % од купца 2 % од продавца, док у неким другим срединама то наплаћују од купца”, наводи Владимир Јоксимовић, члан удружења Кластер некретнине.
Након двогодишњег бума, тржиште некретнина је у паду и вратило се на период пре короне.Углавном се тргује кешом, а смањује удео станова купљених на кредит. Највећи ризик за купце, оцењују у Кластеру некретнине, је куповина станова у изградњи.
“Може да се деси евентуално да се објекат не заврши. А, то морате да имате поуздање у инвеститора или да дајете паре онако како градња расте. Већи ризик нама је због папирологије.Обично се ти неки тавани претворе у дуплексе, па се онда неки подруми и гараже претворе у нешто друго”, истиче Микић Ђоковић, председник стручног савета Кластер Некретнине.
Стручњаци не очекују пад цена на тржишту. Грађанима саветују да купују укњужене нектретнине, од проверених инвеститора и за све недоумицу консултују агенције, адвокате и проценитеље.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.