Читај ми!

Крагујевац: Шта очекује тржиште некретнина

У Србији се годишње продa између 110 и 115.000 некретнина. И за купце и продавце, најважније је пословање на уређеном тржишту и сузбијање "сиве економије" у тој области. За то се залаже и Кластер некретнине, који је после вишегодишњег чекања, успео да утиче на то да се усвоји закон, чека се још Уредба, који агенцијама даје овлашћења да издају извод из листа непокретности.

Оно што је лична карта за грађане, за некретнине је лист непокретности. Документ који даје увид о власнику, хипотеци или другом терету коју некретнина има. Када Влада Србије да зелено светло, поред јавних бележника и геодета, издаваће га и посредници у промету. Шта ће то значити грађанима?

Ненад Ђорђевић, председник УО Кластера некретнине одговара: “Овако то све може да се уради на једном месту, а агенције за некретнине имају податке Републичког геодетског завода, које могу да користе бесплатно за своје пословање”.

У Србији послује 1.150 регистрованих агенција за некретнине. Закон о посредовању у промету и закупу непокретности из 2013-те, уведен ред у ту област, па су вишеструке продаје станова због електронске евиденције и вишеструке провере, готово немогуће. Међутим, провизије су и даље различите.

“У Крагујевцу је то провизија која се наплаћује од продавца износи у висини од 3% вредности, док на пример у Београду који има највећи удео на тржишту то се наплаћује пола од продавца пола од купца, значи - 2 % од купца 2 % од продавца, док у неким другим срединама то наплаћују од купца”, наводи Владимир Јоксимовић, члан удружења Кластер некретнине.

Након двогодишњег бума, тржиште некретнина је у паду и вратило се на период пре короне.Углавном се тргује кешом, а смањује удео станова купљених на кредит. Највећи ризик за купце, оцењују у Кластеру некретнине, је куповина станова у изградњи.

“Може да се деси евентуално да се објекат не заврши. А, то морате да имате поуздање у инвеститора или да дајете паре онако како градња расте. Већи ризик нама је због папирологије.Обично се ти неки тавани претворе у дуплексе, па се онда неки подруми и гараже претворе у нешто друго”, истиче Микић Ђоковић, председник стручног савета Кластер Некретнине.

Стручњаци не очекују пад цена на тржишту. Грађанима саветују да купују укњужене нектретнине, од проверених инвеститора и за све недоумицу консултују агенције, адвокате и проценитеље.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара