Izvor: RTS, 02.Dec.2023, 13:53

На гробљу у Приштини враћен на своје место споменик српским војницима из Балканских и Првог светског рата

На приштинском православном гробљу враћен је споменик српским војницима пострадалим у ратовима од 1912. до 1918., на место где се и налазио пре измештања прошлог месеца у саставу спомен парка.
До измештања споменика борцима из Балканских и Првог >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << светског рата дошло је на иницијативу амбасада Француске и Немачке у Приштини уочи обележавања Дана примирја у Првом светском рату 11. новембра.
Тада је на место споменика српским ратницима, постављена плоча са натписом на француском, српском и албанском: "Француским војницима палим на Косову". Измештање споменика урађено је на иницијативу Амбасада Француске и Немачке у Приштини, потврђено је из њихових дипломатских представништава, а након осуда и реакције српске јавности и институција.
Измештање је урађено без знања Епархије раско-призренске, која је такође оштро осудила тај поступак.
Обележавајући Дан примирја у Првом светском рату, амбасадори Немачке и Француске су 11. новембра полагањем венаца одали почаст пострадалим борцима, али и војницима међународних војних снага који су пострадали на Косову.
Из Општине Приштина су се тада оградили од активности две Амбасада на српском гробљу у Приштини. Саопштили су да нису примили никакав захтев за померање спомен плоче и подсетили да локалне власти нису наложиле измештање, нити померање спомен сплоче.
Измештање споменика на Српско-француском војничком гробљу у Приштини изазвало је и бројне реакције у јавности, а група невладиних организација и појединаца покренула је онлајн петицију за његово враћање на старо место. Петицију је потписало више од четири хиљада грађана.
Епархија: Благодаримо Господу што је плоча враћена У присуству представника француске амбасаде и уз координацију са Епархијом рашко-призренском споменик су вратили радници Комуналног предузећа.
"Молећи се за покој наших јунака из Балканских ратова и Првог светског рата, благодаримо Господу што је плоча враћена на место где је раније стајала и где леже кости српских бораца, саопштила је Епархија рашко-призренска.



Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.