Izvor: RTS, 29.Nov.2023, 16:50

У Крушевцу почела примена нове дијагностике за откривање рака дојке

Рак дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена у Србији. Сваке године око 4.600 жена оболи, а 1.600 умре од ове болести. Због тога што се узрочник не зна, појава карцинома дојке се не може спечити, али се његовим раним откривањем готово сигурно може излечити. У крушевачкој >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << општој болници почела је примена нове дијагностичке процедуре у лечењу ове болести.
 
У Служби радиолошке дијагностике крушевачке Опште болнице, од почетка месеца, преглед дојки на магнетној резонанци имало је 20-так пацијенткиња из Расинског округа. До краја децембра биће прегледане све које су на ту процедуру чекале у нишком Клиничком центру, а наредне године креће ново заказивање.
"Ово је процедура која у сваком случају не може да буде прва дијагностчка метода за дијагностику дојке. Пре ње ради се мамографија, затим ултразвук, па уколико постоји индикација за магнетну резонацу, ради се магнетна резонанца дојке”, каже др Светлана Антић, спец. радиологије Опште болнице Крушевац. Додаје: „Тренутно смо и у процедури обуке за обављање кор биопсија. Набављамо инструменте којима ћемо радити кор биопсију и надамо се да после нове године, у јануару, фебруару месецу, заокружимо причу дијагностике дојке овде код нас у болници."
Са стотинак новооболелих жена годишње, Расински округ међу првима је по учесталости рака дојке у Србији, али и по добрим резултатима лечења деценијама уназад. Ипак, пандемија, која је изменила режим рада здравственог система, анализе сведоче, и овде је узела данак. Болест се често открива у поодмаклој фази
Др Зоран Гајић, начелник Дневне болнице за хемиотерапију ОБ Крушевац истиче: "Подаци су, по мом мишљењу, забрињавајући. Ми смо се на многим састанцима поносили тиме како практично немамо велике карциноме дојке, до 5% у укупном броју карцинома дојке, а сада је нажалост њих 15-20%. Идеално је у ствари ићи на скрининг мамографију. Мали тумор у дојци, од рецимо 0,5-1цм врло тешко је напипати, и жени самој и лекару који се тиме бави. А то су тумори који могу врло сигурно да се докажу мамографским прегледом, евентуално у комбинацији са ултразвуком дојке или магнетном резонанцом."
Са циљем раног откривања болести женама се самопрегледи дојки саветују од 30-те године, после 40-те годишњи преглед код онколога, а након 45-те године мамографија, која се у оквиру националног превентивног програма од 2014. ради и у крушевачком Дому здравља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.