Izvor: RTS, 27.Nov.2023, 06:58

Данас су Божићне покладе – дан за праштање

Српска православна црква и верници данас обележавају празник посвећен Светом апостолу Филипу, али и Божићне покладе, које најављују сутрашњи почетак шестонедељног Божићног поста.
Свети апостол Филип један је од дванаесторице апостола, родом >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << из Витсаиде крај језера Галилејског. Одазвао се позиву Христа, и постао његов ученик.
По силаску Духа светога, ревносно је проповедао Јеванђеље у Азији и у Грчкој. Страдао је распет наопако на дрвету. Мошти Светог Филипа пренете су касније у Рим.
Данас су и Божићне покладе – дан уочи почетка Божићног поста и последњи дан када је дозвољено јести месо, јаја и бели мрс у овој години.
Према старом народном веровању, требало би данас припремити богату вечеру и веселити се са својим укућанима.
Сматра се да су покладе и дан за праштање, како би се ушло у пост без греха.
Већина обичаја за Божићне покладе повезана је са заштитом од духова и нечистих сила па нису ретке поворке маскираних ликова, прескакање ватре или трљање белим луком.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.