Izvor: RTS, 24.Nov.2023, 17:21

У Високим Дечанима прослављена ктиторска слава

Бдењем и светом архијерејском литургијом, у манастиру Високи Дечани прослављена је ктиторска слава Стефана Дечанског, а братство манастира  је од данас богатије за новог члана, монаха Амфилохија.
Уз присуство великог броја верника из свих делова >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << региона, литургију је предводио митрополит црногорско-приморски Јоаникије, уз саслужење  епископа дизелдорфског и целе Немачке Григорија, рашко-призренског Теодосија, будимљанско-никшићког Методија и новобрдског Илариона.
"Испуњени смо данас великим божијим благословима и милостима од светога краља Стефана Дечанскога. Овај је сабор наше велико укрепљење. Јер у нашем заједништву, нашој заједничкој молитви је наша велика сила која препорађа цело наше биће и цео свет. Посебно смо се обрадовали што смо видели да Епархија ашко-призренска, владика Теодосије, игуман Сава, игумани и остала братија и верни народ живи пуним животом, да није посустала носећи крст свога народа и крст господњи, који је снажи и даје силу да иде напред", рекао је у беседи митрополит црногорско-приморски Јоаникије.
Рекавши да је данашњи сабор окупио вернике из Србије, Црне Горе, Херцеговине, монахе са Свете Горе, Грчке, митрополит је нагласио  "да смо гране из светога корена Немањића".
Владика дизелдорфски Григорије манастир Високи Дечани означио је местом сусретања истока и запада, позивајући Србе на међусобно допуњавање и заједништво.
"Ако нас неко пита одакле смо? Свако од нас може да каже: Ја сам из Пећке Патријаршије. Ако нас неко пита ко сте? Могли бисмо да кажемо да смо из Дечана. Ако нас неко пита шта су вам ти Дечани? Могли бисмо да кажемо: То је оно место где су се загрлили исток и запад. На најчудеснији начин загрлили су се уметношћу. Све оно што је вештина и достигнуће западне уметности можете видети ако станете напољу, испред Дечана. А оно што је изнутра то је достигнуће православног истока и ту се загрлила та вештина са топлином. Такви би требали да будемо ми на овим просторима, где би требали не да гуше једно друго, него као што је овде у Дечанима, да грле и допуњавају недостатке један другог", поручио је у беседи епископ Григорије.
На прослави у Високим Дечанима тројица јеромонаха из Дечана и Призрена, отац Петар, отац Никита и отац Исидор унапређени су у чин протосинђела.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.