Izvor: RTS, 25.Sep.2023, 20:22

Поруке из Пекинга - како да транспорт учинимо доступним свима

У Пекингу су стручњаци за саобраћај из целог света. На Глобалном форуму одрживог транспорта, под покровитељством Уједињених нација, траже решења за глобални проблем трнспорта, разговарају о иновацијама и укључивању зелене енергије.
Тема дводневног >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << форума – решења за одрживи транспорт, укључујући рурални и урбани саобраћај, јавни превоз, везе одрживог транспорта са климатским променама и енергетиком, безбедност на путевима.
"Транспорт је важан за квалитет живота и развој. Кина је велика земља која жели да се повеже са другим земљама, јер је глобално повезивање потенцијал за економску стабилност, продуктивност и бољу будућност цивилизације", каже Ли Ћанг, премијер Кине.
"И поред настојања да се повећа број електричних аутомобила, глобалне електрификације и преласка на обновљиве енергије, то није довољно. До 2050. морамо да се суочимо са изазовима и да створимо платформу да транспорт учинимо доступним свима", каже Ли Јунхуа, подсекретар Генералне скупштине УН за економске и друштвене односе.
Градња пруга за велике брзине, мостова, аеродрома – главни су пројекти на путу ка одрживом транспорту. На иницијативу Кине најављено је оснивање Глобалне алијансе.
Истовремено, у Пекингу се одржава Међународна изложба транспортне технологије и опреме. На маргинама Форума, српски министар саобраћаја састао се са колегама из Уједињених Арапских Емирата, Азербејџана, Шри Ланке, Саудијске Арабије.
"Ако желимо да смањимо број возила морамо да градимо више пруга, морамо да учинимо јавни превоз доступнијим људима јер се у том случају неће користити аутомобили", каже министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.
Само заједничким радом и унапређењем технологије могу да се остваре задати циљеви, да би се унапредио саобраћај и очувала животна средина.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.