Izvor: RTS, 17.Sep.2023, 20:43

Мигранти све агресивнији у жељи да се домогну ЕУ - хрле у руке кријумчара

Ова седмица почела је вестима да расте број миграната који илегално покушавају да се домогну Европске уније. Њих око 370 српска полиција је задржала дуж границе са Мађарском. Полиција те земље наводи да су илегалци све агресивнији и да у нападима на граничаре користе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << цигле, камење, али и ватрено оружје. С друге стране, упућени кажу да ситуацију на терену отежава и мађарски зид.
Осма је година од подизања зида на мађарско-српској граници. Тим поводом влада Мађарске саопштава - одлучна је и способна да брани границе а да су мигрантске квоте које предлаже бриселска администрација - неприхватљиве.
Мађарска полиција саопштила је да је у суботу затечено чак 1.700 миграната у илегалним активностима на граници. Половина је приведена у близини мађарско-српске границе, док су остали, спречени да прескоче или пробију заштитну ограду.
То је највећи број миграната регистрован током једног дана ове године. Међу њима, највише је држављана Авганистана и Сирије, а све је више Пакистанаца, Мароканаца и Турака.
Прескакање ограде коју су подигли Мађари Мигранти, током ноћи, на разноразне начине покушавају да пробију или прескоче ограду коју је Мађарска подигла.
"Од 2015. од када су Мађари поставили зид према Србији и од када они покушавају да миграцију заустве тако што гурају људе код нас, од тада кријумчарење јача - да би свој врхунац доживело крајем прошле и током ове године. Свакодневно, више стотина људи се гура са мађарске стране према Србији, преко границе, мимо споразума о реадмисији и они сви хрле у руке кријумчара који поново омогућавају да наставе даље", каже Радош Ђуровић, извршни директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.
Људи на терену примећују и да нико, упркос мађарском зиду, није остао заглављен у Србији. Сви су стигли где су пошли, али углавном не регуларним путем. Све више људи долази источно медитеранском рутом, од Турске преко Балкана до нас - ради се о стотинама улазака дневно.
Без солидарног европског одговора - криминалци експлоатишу мигранте  "Док не буде солидарног одговора свих европских држава заједно, имаћемо ове арбитрарне праксе и ситуације које једноставно нису ништа друго него погодно тле да ови људи, који су већ у рањивом положају, још више буду експлоатисани и то од тих организованих криминалних група, које настају на неадекватним политикама земаља на Западном Балкану и уопште земаља ЕУ. Оно што мора на глобалном то јест светском нивоу јесте један солидаран одговор, ако ме питате за пример, ево вам Украјинци, значи, видите да је могуће", каже правник Никола Ковачевић.
Све учесталији обрачуни, с једне стране, доказ су јачања кријумчарских група - нека истраживања показују да у томе учествује и локално становништво, па и органи реда. Са друге стране, повећањем смештајних капацитета донекле би се спречило кријумчарење.
А оно је зими, која ће брзо, најопасније.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.