Izvor: RTS, 05.Sep.2023, 05:40

Скупштина – посланици дела опозиције захтевају одлуку о изборима и блокирали седницу

Пето ванредно заседање Скупштине Србије, на чијем је дневном реду и ребаланс буџета, у сенци блокаде парламента дела опозиционих посланика. Почетак расправе обележио је захтев опозиције за расписивање ванредних парламенатрних и београдских избора. Премијерка >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << опозицији: Нисте и нећете успети да блокирате рад парламента. Сутра гласање о новом министру привреде и наставак расправе о амандманима о 25 тачака дневног реда.
Председник Скупштине Србије Владимир Орлић је, на захтев 104 посланика, сазвао пето ванредно заседање за данас, са почетком у 10 часова.
На дневном реду је 25 тачака, међу којима су предлог ребаланса буџета за ову годину и избор Слободана Цветковића за министра привреде.
У државној каси је 1.904 милијарде динара. Истовремено, дефицит је смањен на 227,5 милијарди динара, што је 2,8 одсто бруто домаћег производа. Министар финансија Синиша Мали изјавио је да су планирани приходи већи 60,6 милијарди динара и да ће бити искоришћени за побољшање стандарда грађана.
Опозициони посланици, углавном, неће гласати за ребаланс буџета.
Фискални савет саопштава да ребаланс буџета за ову годину предвиђа умерено смањење буџетског дефицита са 3,3 на 2,8 одсто бруто домаћег производа, а да су његове главне одлике снажне расходне мере, попут повећања субвенција за пољопривреду, повећање пензија и плата у образовању и здравству и помоћ од 10.000 динара по детету.
Истиче се да су ванредним и арбитрарним повећањем пензија прекршена законски дефинисана фискална правила, што је веома опасно. Наглашава се да су пензије убедљиво највећи буџетски расход и због тога је њихова усклађеност с могућношћу привреде да их финансира кључна за одрживост јавних финансија.
Посланици ће на новој седници разматрати и предлог измена Закона о акцизама и Закона о пензијском и инвалидском осигурању, као и Предлог закона о управљању привредним друштвима која су у власништву Републике.
На дневном реду су и измене закона о безбедности саобраћаја на путевима, дуалном образовању, просветној инспекцији, Националном оквиру квалификација и измене Закона о високом образовању.
Биће разматрани и Предлог закона о учешћу цивила у међународним мисијама и операцијама ван граница Србије, измене Закона о култури и Предлог закона о филмском и осталом аудио-визуелном наслеђу, као и више међународних споразума.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.