Izvor: RTS, 04.Sep.2023, 20:41

Посланици почињу расправу о ребалансу буџета – дефицит мањи од очекиваног, како ће новац бити потрошен

У Скупштини Србије сутра почиње расправа о предлогу ребаланса буџета за ову годину. Министар финансија Синиша Мали изјавио је за РТС да су планирани приходи већи 60,6 милијарди динара и да ће бити искоришћени за побољшање стандарда грађана. Премијерка Ана Брнабић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << каже да српска привреда убрзава и да може да оствари планирани раст БДП-а од 2,5 одсто у овој години.
У државној каси је 1.904 милијарде динара. Истовремено, дефицит је смањен на 227,5 милијарди динара, што је 2,8 одсто БДП-а. Сада иде лепши део – да се неочекивано више пара подели.
"Повећање плата, повећање пензија, даљи наставак капиталних инфраструктурних пројеката, улагање у пољопривреду, једнократна помоћ мајкама у износу од 10.000 динара, као и помоћ за лечење деце у иностранству и лечење ретких болести су основе и пет, да кажем, стубова нашег ребаланса буџета", рекао је Синиша Мали, министар финансија.
Ни од једног капиталног пројекта неће се одустати – Моравског коридора, брзе саобраћајнице Рума–Шабац–Лозница, Дунавске магистрале, брзе пруге до Суботице, али ни од мањих пројеката од значаја за живот грађана.
За пољопривреду – 35 милијарди динара. То значи да је удео пољопривреде у буџету достигао седам одсто. Посебно је важно да је ребалансом обезбеђено додатних 3,9 милијарди динара за лечење од ретких болести у земљи и иностранству.
"У потпуности подржавамо планирање прихода буџета по принципу опрезности, као и оријентацију да се фискални простор искористи и за повећање инвестиција у саобраћајну инфраструктуру и енергетски сектор, као и даљи раст стандарда грађана", навела је Ана Ивковић, вицегувернерка Народне банке Србије.
У септембру следи повећање плата за 5,5 одсто за запослене у просвети, неговатељице у установама социјалне заштите и медицинске сестре и техничаре, а у јануару још једно повећање од 10 одсто за запослене у јавном сектору. У октобру следи повећање пензија такође за 5,5 одсто, а у јануару још 14,8 одсто.
Kада се све сабере, то превазилази проценат инфлације, каже министар Мали.
Рекордни скок прихода од пореза на добит, али забрињава пад наплате ПДВ-а Фискални савет сагласан је да су у условима високе инфлације и успореног привредног раста фискални трендови повољни.
Бележи се рекордни скок прихода од пореза на добит, добар део прихода потиче и од акциза, али их забрињава пад наплате ПДВ-а.
"Дакле, из овог доброг резултата фискалног у односу на план могло се уштедети 1,3 милијарде евра и да се дефицит ове године спусти на 1,5 одсто БДП-а. Међутим, овај смањени дефицит, то није уштеда и за то бисмо се ми задуживали, биће де факто потрошен, јер се кроз овај ребаланс дефицит поново враћа на 2,8 посто, тј. на ниво близу оног што је планирано", рекао је Павле Петровић из Фискалног савета.
ДС неће гласати за ребаланс: Сиромашна земља расипа новац Демократска странка неће гласати за ребаланс буџета.
"Нисмо ни очекивали да другачије буде брзо. Али смо страшно незадовољни да се једна овако сиромашна земља, са сиромашним буџетом, расипа новцем", рекао је Владимир Обрадовић из Демократске странке.
Премијерка Ана Брнабић је на седници Савета за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа рекла да српска привреда убрзава и да, уколико настави садашњим темпом, може да оствари планирани раст БДП-а од 2,5 одсто у овој години, и поред значајног успоравања европске привреде и посебно привреда земаља ка којима смо највише усмерени.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.