Izvor: RTS, 29.Avg.2023, 15:22

Дачић: Највећа претња миру на КиМ је управо Курти

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је уочи панела "Западни Балкан: Све се мења, али све остаје исто?" на Бледском стратешком форуму, да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти највећа претња миру на КиМ. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Коментаришући изјаву Аљбина Куртија да Приштина ових неколико месеци ради на деескалацији сукоба, Ивица Дачић истиче да не зна на који начин раде, будући да су ескалације све веће и веће.

"Не знам на који начин раде када су ескалације све веће и веће. Ми смо сто пута до сада говорили да је највећа претња миру управо Курти", рекао је Дачић.
Нагласио је да је прошло десет година откако је потписао Бриселски споразум са Кетрин Ештон и Хашимом Тачијем, као и да у Приштини "нису нашли за сходно" да спроведу било шта из тог споразума који се тиче права српског народа на Косову и Метохији, као што је формирање Заједнице српских општина.
"Све што су радили, радили су на даљој ескалацији", рекао је шеф српске дипломатије.
Дачић је подсетио да, када се разговарало о Бриселском споразуму, разговарало се о покушају нормализације односа између Београда и Приштине без мешања статусног питања, односно прејудицирања на који начин ће бити политички решен статус Косова и Метохије.
"Све то је за њега [Куртија] неприхватљиво, односно не жели да се реши статусно питање, јер ако не може да се реши преговорима, решиће се оружјем и то је њихова концепција", навео је Дачић.
Закључио је да, ако Европска унија то не види, он не зна шта би Србија ту више могла да помогне, осим да апелује да зауставе Куртија док је то још могуће.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.